Petak, 26. travnja 2024.

PRVA E-SJEDNICA Kako su se članovi Županijske skupštine snašli s novim tabletima – ili nisu

Treća sjednica Skupštine Koprivničko-križevačke županije, što je održana u utorak, ostat će zapamćena po uvođenju sustava elektroničkog praćenja sjednice i glasovanja.

Naime, članovi Skupštine dobili su na korištenje tablete preko kojih su im dostavljeni materijali za sjednicu, ali i preko kojih su se izjašnjavali tijekom glasovanja. A iako su stručne službe uoči sjednice pozvale sve sudionike na edukaciju, nekima to nije bilo dovoljno. Stoga je odlučeno da se tijekom ovog, uvjetno nazvanog prijelaznog razdoblja, zadrži stari način glasovanja: dizanjem tablica s natpisima “za”, “protiv” ili “suzdržan” te da se potom, za vježbu, glasa i preko tableta.

Kako je to izgledalo nakon jedne od točaka? — Znači, s 26 ZA, 11 SUZDRŽANIH. Idemo sad tu utakmicu odigrati na tabletu. Nemojte odustajati, budite dosljedni… — uporan je bio predsjednik Skupštine Željko Pintar (HSU).

Snimio Marko Posavec.

Županijska skupština tako je papir poslala u povijest, a skupštinare lansirala u budućnost. Jedan od razloga je i onaj financijske naravi. Naime, godišnje je za pripremu materijala, za papir i tonere, trošeno 60.000 kuna. Taj će se iznos, kako pokazuju izračuni, vratiti već u prvoj godini korištenja e-sustava. Županija je za 41 člana Skupštine, za župana i njegove zamjenike te za pročelnike kupila 52 tableta po cijeni od tisuću kuna po komadu. Mjesečna tarifa koja svakome od njih omogućava 10 gigabajta prometa košta dodatnih 44,52 kn mjesečno. Sve je to, kao i licenca za e-sjednicu, pribavljeno preko sustava bagatelne nabave.

Novi način rada reguliran je i u Poslovniku Županijske skupštine. Definirano je da saziv sjednice Skupštine ide u elektronskom obliku te da se i odluke donose elektroničkim glasovanjem. No, ostavljena je i mogućnost klasičnog glasovanja, tijekom kojega će skupštinari ponovo u zrak dići tablice, pa će i tako donesene odluke biti pravovaljane.

zatvori