Subota, 27. travnja 2024.

Županija planira prodati udjele u cestarskim tvrtkama i tako podebljati proračun za više od 5 milijuna kuna

Županijska skupština dala je zeleno svjetlo županu Darku Korenu da pokrene postupak prodaje županijskih udjela u cestarskim tvrtkama. Riječ je o poduzećima Ceste d.d. Bjelovar i PZC Varaždin d.d.

Iako svjestan da će ovaj prijedlog izazvati svakakve rasprave, pa i poput onih o prodaji obiteljskog srebra, župan Darko Koren pojasnio je zašto je upravo sada pravi trenutak za prodaju tih udjela:

— Sada smo nekako u situaciji da spojimo ugodno s korisnim. S jedne strane su svi ovi proračunski problemi oko zatvaranja investicija u školstvu koji zahtijevaju dodatni napor i koji smo htjeli prevladati upravo ovim potezom, ali i očekivanim povratom sredstava od Vlade za javno-privatno partnerstvo. Osim toga, dozrelo je razmišljanje da ovi udjeli nama ne predstavljaju baš ništa.

Darko Koren. Snimio Marko Posavec.

Naša Županija u bjelovarskim Cestama ima 3%, a u varaždinskom PZC-u 12,5% vlasništva što, kako kaže župan Darko Koren, Županiji baš ništa ne znači:

— Mi nemamo mehanizam kojim možemo utjecati na bilo kakve poslovne politike, niti za tim ima potrebe. U praksi je to, barem u slučaju PZC-a Varaždin, dobivanje nekakve dividende. Na godišnjoj razini oko 100.000 kuna. To nije iznos koji bi nas “spašavao”. Pod pretpostavkom da te udjele prodamo po cijeni koja je trenutno aktualna, mi bismo trebali čekati 40 godina da konzumiramo taj iznos koji sad možemo dobiti jednokratno i iskoristiti ga za neke korisne stvari.

Osim financijskog učinka za Županiju, dodatan je razlog prodaje udjela omogućavanje ovim kompanijama da se jave na natječaje Europske unije, dodao je župan Koren.

No, s njegovim obrazloženjem ne može se složiti predsjednik oporbenog SDP-ovog kluba Željko Vugrinec. On smatra da dividenda koja pristiže u županijski proračun nije minoran iznos, tim više što se, kako bi se uštedjelo, u Županijskoj upravi smanjuju plaće:

Željko Vugrinec. Snimio Marko Posavec.

— Znači, govorimo o rangu oko 200 do 300 tisuća kuna godišnje za što kažemo da je minoran iznos. S druge pak strane, na istoj sjednici iste Županijske skupštine idemo skidati najniži rang županijske plaće čime ćemo uštedjeti niti 50.000 kuna godišnje. Znači, 300.000 kuna koje nam se slijevaju u proračun je minoran iznos, dok nam je 50.000 kuna uštede na zaposlenicima važno. Ja jednostavno to ne mogu shvatiti — rekao je Vugrinec te nastavio:

— Dođite za ovu govornicu, priznajte jasno i glasno, recite “Voda je stvarno došla do grla”. Nemojte govoriti da nije! Prodajte dionice, podmirite troškove i nema problema. Ne možete govoriti da vi u biti radite benefit tom trgovačkom društvu jer se Županija miče iz njegova suvlasništva, iako ono donosi dobit, da bi ono moglo aplicirati na EU fondove i donositi još veću dobit. I to nekome drugome jer ćemo mi prodati svoje udjele. Meni to jednostavno nema smisla.

Siniša Kavgić. Snimio Marko Posavec.

Laburist Siniša Kavgić u prijedlogu odluke ne vidi ništa transparentno, a obrazloženje da će se izlaskom Županije iz suvlasništva omogućiti daljnji razvoj tih tvrtki jer će se moći prijaviti na EU natječaje, ne smatra pravim:

— Onaj tko je pripremao tu odluku zna zašto ju je pripremio i kamo će taj novac biti utrošen. Ako je novac namijenjen za podmirenje kreditnih obveza jer Županija ne može podmirivati svoje obveze, onda to tako treba i pisati!

Koprivničko-križevačka županija trenutno ima 2.070 dionica u bjelovarskim Cestama, a premda im je nominalna vrijednost 500 kuna, namjerava ih se prodati po 900 i tako prihodovati 1.863.000 kuna.

U PZC-u Varaždin naša županija ima 19.620 dionica. Nominalna im je vrijednost 100 kuna, no u Županijskoj upravi računaju da će ih prodati barem po 185 te tako prihodovati još 3.629.700 kuna.

Željko Lacković. Snimio Marko Posavec.

Nezavisnom Željku Lackoviću nije jasno po kom je ključu definirana cijena. Smatra da u obzir nisu uzeti svi relevantni podaci, što ga je podsjetilo na slučaj prodaje udjela u đurđevačkoj Bistri, zbog čega bi Županija mogla izgubiti dio novca.

— Mi dajemo podršku za prodaju, ali smatramo da je logično da se napravi određeno snimanje i revizija tih tvrtki — poručio je Lacković.

Da u ovim odlukama nema ništa netransparentno, istakao je županijski pročelnik Marijan Štimac. Podsjetio je na to da su članovi Županijske skupštine u materijalima za sjednicu dobili sve informacije, no izvješća o stanju u tim tvrtkama su na dnevnom redu nakon odluke o prodaji. Štimac očekuje da će Županija kod prodaje udjela u cestarskim tvrtkama postići i veće cijene jer su u materijalima izraženi minimalni početni iznosi koji će se, vjeruje, povećavati s brojem zainteresiranih kupaca. Osim toga, pojašnjava pročelnik Štimac, konačne prodaje neće biti bez odluke Županijske skupštine koja će, kad do toga dođe, ponovo to imati na dnevnom redu.

A kao što je i započeo, raspravu je završio župan Darko Koren:

— Da ne bi nešto ostalo u zraku. Ta procedura apsolutno pretpostavlja transparentnost, kontroling i sve što vas zanima. Možemo i vas iz oporbe uključiti u mehanizme kontrole. U obzir sigurno neće doći nikakva odluka koja bi izlazila iz tih okvira, ili otvorila mogućnost kreacije ili diskretnog prava nekog od nas, uključujući i mene. Cijeli postupak bit će apsolutno transparentan i drugačije ne može biti.

Županijska skupština na kraju je većinom glasova odlučila o prodaji županijskih udjela u cestarskim tvrtkama.

zatvori