Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Svečano je otvorena obnovljena zgrada Doma zdravlja, a mi vam donosimo neke zanimljive detalje iz njene povijesti

Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije završio je rekonstrukciju svoje upravne zgrade, inače prve koprivničke Gradske javne bolnice. Riječ je o zgradi iz 1875. godine koja ima status zaštićene kulturne baštine, pa je cijela obnova provedena pod nadzorom konzervatora.

Pripreme za obnovu počele su još 2013. godine no intenzivni radovi, vrijedni nešto više od 8,1 milijun kuna, izvedeni su tijekom protekle tri godine, rekla je ravnateljica dr. Marija Krajina istaknuvši: — Zgrada je u stvari, a to je najbitnije, potpuno, kompletno obnovljena. Obnovljena je od temelja do krova.

Iako Dom zdravlja stalno poboljšava kvalitetu rada i dostupnosti primarne zdravstvene zaštite žiteljima naše županije, nije imun na bolesti zdravstvenog sustava koje su zahvatile cijelu Hrvatsku, rekla je ravnateljica Krajina:

— Na području našeg Doma zdravlja također imamo kronični manjak liječnika. Za sada imamo šest timova bez nositelja. To znači da se rad ambulanti odvija preko zamjena ili kolega koji su u mirovini, a u listopadu bez svog liječnika ostaje i terenska ambulanta u Glogovcu.

Snimio Marko Posavec.

Zadovoljan obavljenom obnovom, župan Darko Koren također je izrazio brigu zbog nedostatka liječnika na našem prostoru:

— To je generalni problem. Na to treba adekvatno reagirati s državne, nacionalne razine jer su tu naše mogućnosti sužene. Mi možemo doprinijeti materijalnoj komponenti: to su objekti i oprema te sve ono što liječnicima i ljudima u sustavu olakšava posao, te istovremeno našim građanima, pacijentima garantira kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Župan je također objavio da je Upravno vijeće županijskog Doma zdravlja jutros Mariji Krajini dalo povjerenje za još jedan ravnateljski mandat.

Zgrada je izgrađena na napuštenom groblju

Zgrada Doma zdravlja izgrađena je 1875. godine i zvala se Gradska javna bolnica. Boja fasade upućuje na to da je zgrada građena u dva dijela. Žuta zgrada bila je bolnica za liječenje, a drugi dio bila je ubožnica, no s kasnije dograđenim međuprostorom dobio je namjenu operacijskog trakta.

Spojni dio zgrade obojen svijetlosivom bojom dograđen je 1927. godine.

Posebno je zanimljivo da je Gradska javna bolnica izgrađena na napuštenom groblju svete Lucije. Tu je nekad bila i crkva posvećena toj svetici koja je tijekom vremena srušena. Danas je u tom kompleksu kapelica svetog Florijana. Prema saznanju ravnateljice Krajine, i ona će uskoro biti podvrgnuta obnovi.

Snimio Marko Posavec.

Obnovljena zgrada nova je gradska ljepotica, ne samo izvana. Ravnateljica Krajina osobito je ponosna na to što su obnovom uspjeli riješiti problem vlage, koja je u prizemlju dosezala metar i pol u visinu. Tako je zgrada zaštićena od vlage za, kaže ravnateljica Krajina, narednih sto godina.

Uz ravnateljstvo Doma zdravlja, u toj su zgradi danas ambulante opće medicine, pedijatrije, ginekologije i stomatologije.

Preostalo je još urediti parkiralište uz kapelicu pa sve do zgrade Zavoda za hitnu medicinu. Radovi vrijedni oko pola milijuna kuna mogli bi početi već idući tjedan. Ovo parkiralište namijenjeno je djelatnicima Doma zdravlja i koncesionara, zaključila je ravnateljica Krajina.

zatvori