Petak, 26. travnja 2024.

Gradonačelnik Jakšić čestitao Jurici Srbišu na iznimnom šahovskom uspjehu: ‘Nadamo se šahu kao predmetu u školama’

Mladi koprivnički šahist Jurica Srbiš, kao član pomlađene seniorske reprezentacije Hrvatske, osvojio je prvo mjesto na Mitropa Kupu – ekipnom natjecanju srednjoeuropskih zemalja održanom u Mađarskoj.

Ovim povodom, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, zajedno sa svojim suradnicima, održao je prijem za mladog šahista koji niže odlične rezultate.

— Čestitao bih mu u svoje ime i u ime svih građana Koprivnice što doprinosi tome da se šah velikom brzinom razvija u našem gradu. Nama je izuzetno drago da kao Grad Koprivnica podržavamo tu priču od prvog dana i da smo zasigurno doprinijeli i s pomoći kod organiziranja dviju najvećih simultanki u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana: velika simultanka na renesansnim bedemima na kojima je gostovao Gari Kasparov i druga pred gradskim parkom gdje je gostovao Jurica Srbiš sa svojim prijateljima — rekao je Jakšić.

Gradonačelnik je istaknuo da ga veseli što se jako puno mladih Koprivničanki i Koprivničanaca odlučilo baviti šahom, važnim sportom za razvoj grada i zemlje. Jedan od razloga popularizacije šaha je zasigurno i Srbiš koji se dotaknuo natjecanja u Mađarskoj.

Istaknuo je kako nitko u reprezentaciji nije očekivao ovako veliki rezultat. Šahisti su od početka do kraja natjecanja bili na vodećoj poziciji, a gotovo nevjerojatno zvuči podatak da su izgubili tek dva pojedinačna meča od njih čak 36.

Mladi i talentirani koprivnički šahist dotaknuo se i Šahovske akademije koja bi se uskoro trebala pokrenuti u našem gradu, a bila bi velik korak u popularizaciji ovog već sada popularnog sporta.

— Zapravo smo jako daleko došli s Akademijom. Grad i gradonačelnik nas podržavaju najbolje što mogu. Prva faza bi nam bila da uvedemo šah u škole kao predmet, a Akademija bi bila kao šlag na tortu na kraju — zaključio je Srbiš.

zatvori