Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Podravka će otkupljivati proizvode braniteljskih zadruga, a predsjednik Uprave Marin Pucar najavio je gradnju sušare

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar potpisali su u Koprivnici Sporazum o suradnji u otkupu poljoprivrednih proizvoda zadruga hrvatskih branitelja.

Riječ je o nacionalnom programu kroz koji će Podravka proizvođačima iz braniteljskih zadruga pružati stručnu pomoć kroz edukacije, osiguranje repromaterijala te nadzor proizvodnje.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved više je nego zadovoljan mogućnostima koje upravo braniteljskoj populaciji otvara ovaj program. Prvenstveno je to siguran i odgovarajući plasman svega što su u stanju proizvesti od povrtlarskih kultura.

— Uvjeren sam da će sporazum koji je danas potpisan omogućiti vama koji uspješno djelujete i vodite svoje zadruge i OPG-e odgovarajući i siguran plasman. Također očekujem da ćemo biti primjer i motivirati mnoge naše prijatelje koji su dali neizmjeran doprinos u Domovinskom ratu i koji danas uslijed neizvjesnosti ili nesigurnosti u plasmanu svojih proizvoda, da ćemo upravo ovim primjerom suradnje Ministarstva hrvatskih branitelja i Podravke, ali zajedno sa svima vama pokazati vrlo jasnu poruku, poruku ohrabrenja usmjerenu ka podizanju novih sposobnosti, poboljšanju naše slike sela, održivosti naših sela i u konačnici da ćemo doprinijeti boljoj demografskoj slici Republike Hrvatske — poručio je ministar.

Snimio Marko Posavec.

Podravka je uvijek bila hraniteljica i u svom je poslovanju uvijek gledala patriotsku i domoljubnu komponentu. Tako je i danas, što se vidjelo i po poslovnim potezima tijekom krize Agrokora kojima je koprivnička kompanija uz bok Hrvatskoj vladi stala na braniku očuvanja hrvatske ekonomije. Poručio je to predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar istaknuvši da je ambicija kompanije koju vodi dodatno poticati razvoj hrvatskog gospodarstva i poljoprivrede. U skladu s tim kreirani su i poslovni planovi:

Krećemo u izradu feasibility studije za izgradnju sušare da u našim najvažnijim i najglobalnijim brendovima poput Podravka juha i Vegete bude sušeno povrće s hrvatskih polja. Od samostalnosti Hrvatske to se nije dogodilo pa je to još jedna domoljubna i nacionalna komponenta Podravke koju ćemo nastojati maksimalizirati. Intencija je da sušara bude u Koprivnici ukoliko feasibility studija pokaže da je upravo Koprivnica ekonomski najopravdanija lokacija — najavio je Pucar.

Pucar je poručio i da Podravka u budućnosti želi preuzeti primat i biti pokretač, na čelu kolone koja će konsolidirati prehrambenu industriju i hrvatsku poljoprivredu.

Snimio Marko Posavec.

Današnji sporazum primjer je novog koncepta Podravke za koji se županijska uprava zalaže. Rekao je to koprivničko-križevački župan Darko Koren koji je u županijskom sjedištu ugostio ministra Medveda:

— Vi dobro znate da se mi općenito zalažemo, i smisao je bio novi koncept Podravke i poljoprivredne strategije, da pokušamo povezati što više naših poljoprivrednih proizvođača. U ovom slučaju, riječ je o braniteljskim zadrugama i mislim da će ovaj današnji susret ministra Medveda i Uprave Podravke upravo rezultirati lakšim ulazom hrvatskih branitelja kao kooperanata Podravke.

Tijekom boravka u Koprivnici ministar Medved je zajedno sa županom Darkom Korenom, dožupanom Darkom Sobotom i koprivničkom dogradonačelnicom Melitom Samoborec položio vijenac kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata.

zatvori