FOTO Mladi informatički stručnjaci na zanimljivim će radionicama svima zainteresiranima prenositi svoje znanje

0
573
Snimio Marko Posavec.
Koprivnički poduzetnik danas je novinarima predstavio inicijativu pokretanja ‘IT Communityja grada Koprivnice’ čiji je cilj okupiti poduzeća iz ICT sektora te mlade stručnjake u IT području koji su voljni svoje znanje prenositi lokalnoj zajednici.

Tako za jesen, između ostaloga, pripremaju razne informatičke radionice na kojima mogu sudjelovati svi oni koji žele steći nova znanja i imaju interes za informatiku i programiranje, a vodit će ih mladi i perspektivni IT-ovci, učenici računalnog smjera i studenti informatike koji već sad za sobom imaju uspješna ostvarenja i projekte u tom području Matija Kolarić, Antonio Janach, Matija Žinić, Rene Maruševec i Kristijan Mihaljinac.

Dečki će zainteresirane Koprivničance upoznati s osnovama programiranja računalnih igrica, Micro:bitovima te Python, SQL, C# i ASP.NET programskim jezicima.

— Moram reći da su oni svoje slobodno vrijeme odlučili pokloniti polaznicima ovih naših radionica i da žele ovo raditi, iako imaju dovoljno posla u školi i na fakultetu. Zato im posebno hvala. Dijeljenje znanja je jako važno i na čemu bismo trebali raditi jer jedino tako možemo polučiti brži rast i razvoj — rekla je na današnjoj konferenciji za medije Martina Golčić, direktorica Koprivničkog poduzetnika.

Martina Golčić. Snimio Marko Posavec.

Edukativne radionice programiranja igrica – DEVGAME vodit će Matija Kolarić, a polaznici će tijekom dva mjeseca naučiti kako se kreiraju računalne igre u Scratchu i Pythonu. Prva je to ovakva radionica u Koprivnici.

— Svi mi volimo igrati računalne igrice, a nakon nekog perioda nam dosade jer bismo voljeli u njih dodati neke svoje mogućnosti. Tu se od malih nogu rađa ideja da sami kreiramo igricu. Isto tako, uvijek nas zanima što se nalazi iza te igrice. Razmišljao sam tako i to sam htio ponuditi građanima Koprivnice — kaže Matija.

Matija Kolarić. Snimio Marko Posavec.

Za sve koji se pitaju kako početi programirati i savladati IT područje, zanimat će ih programiranje za početnike kroz Python, SQL, C# i ASP.NET, a nastavlja se i s micro:bit radionicama za osnovnoškolce.

Radionice počinju 1. listopada, a prijavni obrazac nalazi se na stranici Koprivničkog poduzetnika. Trajat će dva mjeseca i koštat će 150 kuna mjesečno. Tim novcem, ističe Golčić, platit će se mladi edukatori i pokriti troškovi materijala koje će dobiti svaki polaznik.

— Cijeli taj set koji budimo i radimo bi trebao rezultirati na više polja koje ćemo kasnije, nadam se, kapitalizirati mi, polaznici, edukatori, i cijela Koprivnica — zaključuje Golčić.