Srijeda, 8. svibnja 2024.

Hoće li Županija i dalje u jednakoj mjeri sufinancirati prijevoz srednjoškolaca?

Prema posljednjoj odluci koju je Vlada donijela na sjednici u Kninu, država će nastaviti sufinancinacirati prijevoz učenika i u slijedećoj školskoj godini.

Iznosi sufinanciranja ostaju isti, a razlika je jedino u tome što je odluka donesena za cijelu školsku godinu, a ne kao dosad – za razdoblje u tekućoj i idućoj kalendarskoj godini. Prema toj odluci, država će i dalje za prijevoz podravsko-prigorskih učenika osigurati desetak milijuna kuna, dok je sama Županija za prijevoz srednjoškolaca izdvajala oko sedam milijuna.

Hoće li tako i ostati? – pitanje je na koje je Dravi.info odgovorio zamjenik župana Ratimir Ljubić:

– Mi razmatramo sve mogućnosti. Želja nam je olakšati i roditeljima i srednjoškolcima plaćanje prijevoza kako bi naša djeca mogla nastaviti srednjoškolsko obrazovanje. No želje su jedno, a mogućnosti drugo. Županija će sukladno tome, u slijedeća dva do tri tjedna, donijeti odluku. Pokušat ćemo da subvencija ostane na istim iznosima. No s obzirom na proračunski deficit od ove godine, moramo malo štedjeti pa ćemo vidjeti koliko će subvencija doista iznositi.

Aktualna županijska uprava nada se naći rješenje koje neće dodatno opteretiti obiteljske budžete povećanjem cijene prijevozne karte srednjoškolaca, rekao je dožupan Ljubić:

– Pokušat ćemo postići da se poskupljenje ne dogodi. Nastojat ćemo uštedjeti na bilo koji način. Normalno, pokušat ćemo razgovarati i s prijevoznicima da spuste cijene. No gledat ćemo da, koliko je to god u skladu s financijskim mogućnostima naše županije, da budžeti roditelja i djece ne stradaju.

Podsjetimo, sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca jedna je temeljnih odrednica županijske uprave Darka Korena.

zatvori