Petak, 26. travnja 2024.

STIŽE PROMJENA VREMENA Kiša i vjetar ublažit će vrućinu, ali ljeto se još ne predaje

Pred nama je nova promjena vremena koja će nas zahvatiti potkraj subote i u noći na nedjelju. Donijet će nam vjetar, kišu i nešto grmljavine te osvježenje, no čini se da takvo stanje stvari u atmosferi ipak neće dugo potrajati.

U prvom dijelu subote još će biti dosta sunca, ali prema kraju dana sve oblačnije. Negdje u poslijepodnevnim satima zapuhat će umjeren do jak sjeverni vjetar, a navečer su tu i tamo mogući i grmljavinski pljuskovi. Glavnina kiše, prema aktualnim prognostičkim materijalima, dolazi nam kasno navečer i u noći na nedjelju.

S obzirom na to da će hladan zrak – onaj sjeverac koji očekujemo poslijepodne – nad naše krajeve stići prije samih oborina, nekih jačih oluja ne bi trebalo biti. No, svakako može biti grmljavine, a mjestimice i kakvog slabijeg nevremena, ponajviše sjevernije i zapadnije od nas, bliže slovenskoj granici. Kiša koja će padati tijekom noći bit će dobrodošao predah od suše koja trenutno vlada; posreći li nam se, možda padne i solidna količina oborine, dvadesetak ili više litara po kvadratnom metru. No, takve je stvari teško predvidjeti.

Što se tiče temperature, najviša dnevna u subotu bit će negdje nadomak tridesetke, ali će prema večeri znatno osvježiti. U nedjelju ujutro probudit ćemo se na svega 15-ak stupnjeva i još uvijek bi moglo biti oblačno s kišom. Oborine će kasnije prestati, a vjerojatno slijedi i djelomično razvedravanje. Bit će svježije, uz sjeverni vjetar i najvišu dnevnu temperaturu negdje između 20 i 25 stupnjeva – ovisno o tome koliko se sunca uspije probiti kroz oblake.

Ponedjeljak nam donosi više sunca, ali još uvijek će puhati sjeverac pa neće biti vruće. Od utorka vrijeme bi trebalo biti pretežno vedro, stabilno i prema kraju tjedna svakim danom sve toplije. Prve prognoze za Renesansni festival ukazuju na veliku vjerojatnost sunčanog i vrućeg vremena.

zatvori