Petak, 26. travnja 2024.

NOVA SEZONA JAVNIH RADOVA Željko Cestar: Nakon što je Pomka otišla u stečaj ne mogu pronaći stabilan posao pa mi i ovo puno znači

U Koprivnici je započela nova sezona javnih radova. Na komunalnim poslovima u sklopu Komunalca radit će 23-oje teže zapošljivih građana, a u pripremi je potpisivanje ugovora s njih još petero.

Dobrodošlicu im je u Gradskoj vijećnici poželio gradonačelnik Mišel Jakšić:

– Moram reći da mi je izuzetno drago da na određen način, s obzirom na vašu dugotrajnu nezaposlenost, mi pomažemo vama. Ali moram vam skrenuti pažnju da vi puno više pomažete nama, da puno više vi koristite nama. Doista ste nam prijeko potrebni i puno nam značite za sve ono što je vrlo važno našim građanima; da naša Koprivnica bude čim uređenija, čim ljepša, čim čišća, i važno je naglasiti da to sve skupa ne bismo mogli ostvariti bez vas. Zahvaljujem vam na zanimanju koje ste iskazali, unaprijed vam zahvaljujem na trudu i volji koje ćete sigurno donijeti sa sobom jer do sad su se svi javni radovi pokazali kao pun pogodak, a drago mi je da tako; kao što vi pomažete Koprivnici, svome gradu, i mi svi skupa možemo pomoći vama.

Jedan od zaposlenih je i Željko Cestar. Na burzi rada je već 15 godina, pa je 2011. već imao prilike raditi na javnim radovima. Stoga je zadovoljan što je ponovo priliku:

– Dugo godina sam na burzi rada, tražio sam posao i imao sam sreću pa sam ‘naletio’ na javne radove. Nismo u situaciji birati posao, a ja volim raditi. Moje zadnje ‘veliko’ zaposlenje bilo je u Podravskoj modnoj konfekcije. No, POMKA je 2002. otišla u stečaj, 20. srpnja. Tada sam završi ona burzi rada. U ovih više od 15 godina radio sam privremena i povremene poslove. Bio sam čak i na javnim radovima 2011. godine i to mi se tada iznimno svidjelo.

Plaću, u iznosu zagarantiranog minimalnog iznosa 3.800 kuna, odnosno na ruke 2.600 kuna, dobivat će od Zavoda, dok im radnu odjeću i obuću, te potrebne alate osigurava poslodavac – koprivnički Komunalac. Radit će na uređenju javnih površina i sanaciji divljih deponija na području grada i prigradskih naselja, izvijestila je vršiteljica dužnosti ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac.

Istakla je da na javnim radovima posao dobivaju isključivo teže zapošljive kategorije građana – oni koji su dugo na burzi rada, stariji od 50 godina i osobe s invaliditetom. A Grad Koprivnica, prema riječima Vesne Kuterovac, prednjači u organizaciji javnih radova.

Recimo i da će ovi javni radovi trajati četiri mjeseca.

zatvori