Petak, 26. travnja 2024.

BRANITELJI U KNINU Miroslav Blažek Kina: Za mene je ovaj datum važan jer smo svijetu pokazali da smo se kadri obraniti

Veliku svečanost povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Kninu su uveličali i branitelji Domovinskog rata iz naše, Koprivničko-križevačke županije.

Tako su danas u Kninu i članovi HVIDRA-e, njih 35, uglavnom iz Koprivnice. Njihov predsjednik, bojnik Miroslav Blažek Kina u vrijeme Oluje bio je zapovjednik Zbornog mjesta Koprivnica. Pojednostavljeno rečeno, bio je zapovjednik obrane Koprivnice, koja – na sreću, u to vrijeme nije bila potrebna u smislu vojnih operacija. Iako nije sudjelovao u Oluji, bojnik Kina Dravi.info je pojasnio zašto bi današnji datum trebao biti važan svim Hrvatima:

Snimio Marko Posavec.

– Uz Dan državnosti, ovo je najveći datum u novijoj hrvatskoj povijesti. Provedbom vojno-redarstvene akcije Oluja uspostavljena je teritorijalna cjelovitost Hrvatske. U vojnom smislu, nakon pet godina rata konačno smo izvojevali pravu pobjedu. Za mene kao vojnika i časnika Hrvatske vojske, ovaj je datum važan jer smo svijetu pokazali da smo kadri obraniti se i postići pobjedu na bojnom polju. Malo je onih u svijetu koji su u kratkom vremenskom periodu stvorili državu i respektabilnu vojnu silu kakva je bila, ali i ostala Hrvatska vojska. Štoviše, danas je još i bolja jer se, za razliku od vremena Domovinskog rata – kad to nije bilo moguće, provodi selekcija i u vojsku se uzimaju samo najbolji i najsposobniji. A koliko je to bila velika vojna akcija i pobjeda, govori i činjenica da se još uvijek analizira i izučava na prestižnim svjetskim vojnim učilištima, pa i na West Pointu.

U organizaciji Hrvatskog časničkog zbora Koprivničko-križevačke županije, na svečanost u Knin otišlo je pedesetak časnika Domovinskog rata iz Podravine i Prigorja, dvadeset iz same Koprivnice.

Kako nam je rekao tajnik županijske organizacije Hrvatskog časničkog zbora Damir Morić, iz Koprivnice put Knina krenuli su jutros. Prvo su položili vijence i zapalili svijeće, bili su na svečanoj misi nakon čega su obišli i kninsku tvrđu na kojoj je Predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman 5. kolovoza 1995. nakon akcije Oluja podigao hrvatski barjak. Nakon boravka u Kninu, podravsko-prigorski časnici zadržat će se na Thompsonovom koncertu u Slunju, a planiraju i odmore na Plitvičkim jezirima i u Rastokama.

Doznali smo i da u svečanom postroju u Kninu sudjeluje zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Zvonimir Habijan.

A članovi Udruge hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Koprivničko-križevačke županije Sveti Nikola, današnji praznik slave u Dugom Selu.

Dvadeset i drugu obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja obilježit će sa svojim ratnim kolegama iz tog grada. Predsjednik Ivica Galinec najavio je da će sudjelovati u programu koji počinje popodne u 15 sati. Uslijedit će polaganje vijenaca kod spomenika braniteljima, svečani mimohod i odlazak na misu. Svečanost s puštanjem u zrak 22 goluba počet će u 19 sati.

Ustupio Dejan Kirilenko.
Ustupio Dejan Kirilenko.
zatvori