Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: STREET ART FESTIVAL Koprivnički zidovi dobivaju novo ruho, a u petak nam se sprema nešto sasvim novo

Peti po redu Street Art Festival, odnosno Festival ulične umjetnosti, upravo je u tijeku u Koprivnici. Umjetnici iz Koprivnice i ostalih krajeva Hrvatske svojim radovima udahnjuju novi život zidovima na nekoliko lokacija u gradu, a osim samog oslikavanja odvijaju se i druge aktivnosti.

Festival kao i proteklih godina organizira Udruga za promicanje umjetnosti i kulture Mamuze, a nove slikarije osvanut će na zidovima dvorane Srednje škole, u dvorištu kina, gradskom parku, Domu za starije i nemoćne, pješačkim pothodnicima u Kolodvorskoj i Cvjetnoj i drugdje. — Neki su zapravo već i završili: Acid Monk i Monkei, oni su radili u dvorištu kina i u gradskom parku. Na školi se i dalje crta, tamo su Cartbox i Tifanirubi, a radi se i na Staračkom domu gdje su Silvana i Auks. Još će se umjetnika pridružiti do kraja tjedna, čekamo da krenu Hans, Modul Osam i Sonet — rekla nam je jedna od osnivačica Mamuza Andreja Salajec.

Posebnu čar festivalu daju domaći umjetnici koji oživljavaju zidove svog grada. — Naravno, i ove godine imamo dosta koprivničkih umjetnika. To nam se sviđa, festival postiže svoje ciljeve — kaže Andreja.

Tu su i dvije nove aktivnosti. Prva, pod nazivom Grandaddy’s Rockin’, održat će se u petak od 16 sati u dvorištu Doma za starije i nemoćne na Lenišću. Bit će to međugeneracijsko druženje uz igru, glazbu zlatnog doba rock’n’rolla 50-tih uz “Johnny and his Rockin’ Tunes” iz Zagreba, a svi prisutni moći će se počastiti i slatkim zalogajima “s nogu” i, naravno, pjesnjak. Sudjelovat će učenici iz Legrada, Športski plesni klub Ritam, plesna skupina Sweet Beat, bit će tu i radionica mašte Ivane Kranželić kroz poeziju crtanje, a Zmaya će mališane pretvoriti u što god požele oslikavajući im lica. Večer će završiti puštanjem lampiona u zrak.

Tu je i umjetnički projekt Papergirl osnovan prije više od 10 godina u Berlinu. Na 15 lokacija postavljene su kutije u kojima Koprivničanke i Koprivničanci mogu ostaviti svoje radove do petka. Svi će oni biti predstavljeni na zajedničkoj izložbi u subotu od 10 sati u dvorištu kina te podijeljeni slučajnim prolaznicima.

Veliko finale na rasporedu je u nedjelju. — U nedjelju nas čeka koncert Denisa Kataneca i grupe Seine u gradskom parku, u predvečernjim satima. Bit će super atmosferica, dođite na druženje — poziva Andreja. Koncert Denisa Kataneca počinje u 20, a Seine u 21 sat.

Sve novosti oko Street Art Festivala možete pratiti na ovoj Facebook stranici.

zatvori