Petak, 26. travnja 2024.

Projekt ‘Rastemo čitajući’ pokazao dobre rezultate

Krajem lipnja završena je pilot faza projekta ‘Rastemo čitajući: poticanje rane pismenosti u ruralnim područjima naše županije’ Bibliobusne službe Knjižnice i čitaonice ‘Fran Galović’ Koprivnica.

Projekt je dobitnik nagrade za inovaciju koju je dodijelila grčka organizacija Future Library u okviru projekta INELI-Balkans – međunarodne mreže perspektivnih knjižničara-inovatora s područja Balkana.

Započet je u siječnju ove godine, a namijenjen je polaznicima programa predškole i najstarijih vrtićkih skupina hrvatske i romske nacionalnosti te njihovim odgajateljicama i roditeljima. Provodi se u dječjim vrtićima u Drnju, Peterancu, Sigecu, Đelekovcu i Legradu. Cilj je potaknuti na čitanje i razvoj informacijske i informatičke pismenosti djece, njegovanja tolerancije te promicanja svijesti roditelja djece predškolskog uzrasta o važnosti poticanja čitanja od najranije dobi.

U ožujku ove godine vrtići su dobili knjižničke kutije, koje je stručni tim knjižnice na čelu s voditeljicom projekta Anom Škvarić napunio kvalitetnim materijalima, a u svakoj kutiji se našlo i po jedno tablet računalo opremljeno aplikacijama za igru i učenje namijenjeno djeci predškolskog uzrasta. Osim toga, održano je i pet predavanja za roditelje vrtićaraca kao i kreativne radionice i druženja s Linom.

Sudjelovalo je ukupno 91 dijete, 99 roditelja koji su prisustvovalo predavanjima o važnosti čitanja i pravilnog korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije i 15 odgajateljica koje su u vrtiću provodile i sudjelovale u projektu.

Završna evaluacija provedena u dječjim vrtićima pokazala je pozitivan utjecaj na razvoj predčitalačkih navika i jačanje svijesti o važnosti tolerancije i društvene uključenosti kod djece predškolske dobi.

Projekt „Rastemo čitajući“ nastavit će se provoditi u dječjim vrtićima, a koprivnička knjižnica planira ga proširiti na još pet vrtića u mjestima koja obilazi bibliobus.

zatvori