Petak, 26. travnja 2024.

POVRATAK HEROJA ‘Bio je to pakao na zemlji, nismo spavali gotovo 30 sati, ali pobijedili smo’

Proteklih smo dana napeto pratili vijesti o požarima diljem Dalmacije, ponajviše u okolici Splita. Vatrogasci iz cijele Lijepe naše dali su velik obol spašavanju grada i okolice, a među njima su se istakli i vatrogasci JVP Križevci, Koprivnica i Đurđevac, ali i ostalih dijelova županije, piše prigorski.hr.

Prigorski i podravski heroji dali su sve od sebe i spasili sve što se spasiti dalo, a nakon nekoliko dana teške borbe, 26 momaka i jedna djevojka u četvrtak su se vratili svojim kućama. Prije toga zastali su u Križevcima gdje su ih, uz brojne građane, dočekali gradonačelnik Mario Rajn, njegov zamjenik Mario Martinčević, i sam profesionalni vatrogasac, te zapovjednik JVP Križevci Ivan Matosović.

Na ulazu u vatrogasnu postaju županijski vatrogasni zapovjednik Zvonimir Habijan predao je izvještaj te naglasio da su dali sve od sebe i na kraju uspjeli unatoč vrlo teškim uvjetima.

— Bili smo raspoređeni na širem području grada Splita, u blizini Žrnovnice. Dok je zapovijed bila da nas ide 25, nas se prijavilo čak 30, od kojih su bili 21 dobrovoljaca — rekao je zapovjednik Habijan. — Na put smo krenuli sa sedam vatrogasnih vozila, dvije autocisterne i četiri kombi vozila te zapovjednim vozilom. U Žrnovnicu smo došli malo prije ponoći i odmah smo krenuli u akciju. Šume i raslinje gore, velika je vrućina. Ugrožene su bile obiteljske kuće, nije bilo lako nositi se s time, suosjećaš s ljudima, ali naši dečki su to izuzetno dobro odradili. Pomogla nam je i navijačka skupina Torcida i ostale navijačke skupine, civili, ma svi koji su mogli.

— Najveći je problem bila voda — dodao je Habijan. — Nije teško ugasiti požar, boriti se protiv stihije. Važno je nadgledati da se ono što je ugašeno više ne upali, da ne bukne požar iznova. Prioriteti su uvijek obiteljske kuće, naseljena mjesta gdje je moguća apsolutna šteta. Neki vatrogasci nisu spavali po dva dana i jednu noć. Ali uspjeli smo. Moram pohvaliti lokalno stanovništvo, pomogli su nam na sve načine na koje su mogli. Smještaj, hrana, gostoprimstvo, zbilja je bilo sve na zavidnoj razini. Hvala im na tome. Moram napomenuti da posao još nije gotov. JVP Koprivnica pokriva Nacionalni park Brijune s dva vatrogasna vozila i šest vatrogasaca, područje otoka Paga kontrolira JVP Križevci, to je dogovor dvaju gradova prijatelja, JVP Đurđevac ima dežurstvo u Državnoj interventnoj postrojbi u Splitu dok dva pripadnika DVD-a Virje nadgledaju situaciju u Konavlima.

— Meni je kao profesionalnom vatrogascu ovo bio šok, novo iskustvo — emotivno je rekao Tomislav Miklin iz JVP Križevci. — Požari od 30 metara visine, temperature kakve u životu nisam osjetio, pakao na zemlji. Žao mi je što moji kolege profesionalci nisu mogli to osjetiti jer to je nešto užasno. Bitka Davida protiv tri Golijata. Ali uspjeli smo.

— Ja sam vozio veliku cisternu, ponos našeg DVD-a — rekao je Josip Jarža iz DVD-a Sigetec. — Riječ je o cisterni od 20.000 litara koja je odradila ogroman posao. “Isisali smo joj dušu” i dala je vode kao četiri mala kamiona. Nisam spavao 29 sati u komadu, posla je bilo preko glave. Sedam sati vožnje i odmah u akciju. Navijačka skupina Torcida tu je puno pomogla. Dečki su kantama donosili vodu iz cisterne koja nije imala vodenu pumpu. Pokazali su se u najboljem mogućem svjetlu.

— Požari su išli po dužini od 30 kilometara i vrlo ih je teško bilo kontrolirati. Mi smo došli pod punom spremom. Oprema je u odličnom stanju, ali teško je i tako boriti se sa stihijama. Ovo je definitivno jedan od najvećih, ako ne i najveći požar kojem sam svjedočio — rekao je Igor Međimorec, pripadnik JVP Koprivnica.

Nakon službenog dijela, heroji su se okrijepili i nastavili svoje puteve kućama.

Tekst i fotografije: Ivan Ledinski/prigorski.hr, preneseno s dopuštenjem.

Foto: prigorski.hr
Foto: prigorski.hr
Foto: prigorski.hr
Foto: prigorski.hr
Foto: prigorski.hr
Foto: prigorski.hr
Foto: prigorski.hr
Foto: prigorski.hr
Foto: prigorski.hr
Foto: prigorski.hr
Foto: prigorski.hr
Foto: prigorski.hr
Foto: prigorski.hr
Foto: prigorski.hr
Foto: prigorski.hr
Foto: prigorski.hr
Foto: prigorski.hr
Foto: prigorski.hr
Foto: prigorski.hr
Foto: prigorski.hr
Foto: prigorski.hr
Foto: prigorski.hr
Foto: prigorski.hr
Foto: prigorski.hr
zatvori