Petak, 26. travnja 2024.

Istraživanje pokazalo: Koprivnica je među najtransparentnijim hrvatskim gradovima

Grad Koprivnica našao se među 38 hrvatskih gradova koji su za svoju proračunsku transparentnost zaslužili odličnu ocjenu.

Pokazala je to analiza Instituta za javne financije, a transparentnost lokalnih proračuna mjerena je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama svih lokalnih jedinica. To su godišnje izvršenje proračuna za 2015., polugodišnje izvršenje proračuna za 2016., prijedlog proračuna za 2017., izglasani proračun za 2017. i proračun za građane za 2017.

Grad Koprivnica na svojim je internetskim stranicama objavio sve spomenute dokumente te je time zaslužio najveću ocjenu.

Objava proračunskih dokumenata izuzetno je važna, kaže gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, obrazloživši da se građani tako mogu više uključiti u odlučivanje o trošenju javnog novca:

— Vrlo je važno da se građani čim više uključe u donošenje tih odluka jer se nikad ne može zadovoljiti apsolutno sve. Uvijek ima puno više želja nego što je velik taj pokrivač, ali u stalnoj komunikaciji i interakciji s građanima mogu se ostvariti brojni kvalitetni projekti – od društvenih do komunalnih. To se i vidi u ovom gradu, pokrenuli smo nekoliko lijepih priča, manifestacija i projekata i to ćemo raditi i dalje. Mogu samo reći da me veseli da smo pokazali da smo lider i što se tiče transparentnosti i to ne samo u županiji, već i u cijeloj zemlji — prokomentirao je Jakšić Dravi.info rezultate istraživanja.

Što se tiče drugih gradova u našoj županiji, Križevci su zaslužili dvojku, a Đurđevac trojku.

Sama Županija dobila je četvorku, no sagleda li se ukupna prosječna transparentnost proračuna svih jedinica na području županije, Koprivničko-križevačka županija je također među najtransparentnijima. S ocjenom 3,6 nalazi se uz bok Primorsko-goranske i Karlovačke županije.

Tako visoko našla se zahvaljajući i našim najtransparentnijim općinama. To su Gola, Đelekovec, Gornja Rijeka, Hlebine i Legrad.

zatvori