Petak, 26. travnja 2024.

KOLUMNA: DE SPASI TO!

Kao što ste možda primijetili, naslov kolumne podsjeća na trenutno najveći ljetni hit koji je toliko slušan da su ga neki dan u Venezueli zabranili. Riječ ‘despacito’ znači – polako. Kod nas u Koprivnici taj bi vrući ljetni hit trebalo proglasiti PEVEC-ovom himnom do 2027. godine kad navodno ističe kredit kojim je kupljen.

PEVEC nije tema ove kolumne, ali nije zgorega spomenuti da samo ove godine za rate treba iskeširati oko 2 (dva) milijuna kuna. Usporedbe radi, taman toliko treba kako bi sva naša djeca imala besplatne udžbenike. Zapravo i ne čudi toliki otpor da im se to osigura, jer je politički mudrije pomoći PEVECu bez kojeg, kak’ vidimo, nikak’ ne bi mogli živjeti. To je samo jedan primjer da smo postali društveno odgovorni kao Obala Bjelokosti.

Nedavno smo imali, onako u tišini, svečano otvorenje ili bolje rečeno otkrivanje “Merićeve zgrade”. Nakon što je jedno dulje vrijeme bila zaštićena od pogleda javnosti, pokazala je svoje novo lice. Neki su se stvarno potrudili da izgleda točno onak kakva je bila i prije, dok su drugi skužili da više nema potrebe financirati želje Velikog vođe i u stvarnosti imati Potemkinova sela.

Malo dalje od Merićeve zgrade, svilane, prekrasnih maslinasto zelenih suncobrana i balkona koji je poduprt željeznim šinama, jer danas banke prolaze tešku krizu, imamo novu pametnu ulicu. Istina, još je u izgradnji jer radovi “malo kasne”, no naspram Merićeve na kojoj nisu ni započeli, to je super. Što se te pametne ulice tiče, brojne Koprivničance, pa ni mene, uopće ne zanima zbog čega radovi tamo kasne. Gradskoj vlasti jedino je preostalo da uz penale na lokalnim radijskim postajama pod “želje i pozdravi” investitoru požele da što skorije završi radove i to upravo uz najveći ljetni hit – “Despacito.”

Inače, riječi u pjesmi govore o sporom seksu, što kod nas znači kašnjenje s radovima. Ne bi bilo loše ubaciti i nekoliko jinglova ili isječaka govora Velikog vođe u Sjevernoj Koreji, da ih podsjete da bi tam već odavno… znate već kaj. I naravno, nek’ mu za to poslije ispostave račun.

Čini mi se da, s obzirom da Koprivnica još uvijek nema novog Velikog vođu, zato tak i rade. Što se tiče penalizacije, s kojom se neki opravdavaju, umjesto toga bi mu trebalo stisnuti penal na pravo mjesto, kak’ i onima koji su s njim to dogovarali. Iskreno se nadam da takve investitore ne misle uzimati i za obnovu Zrinskog trga koja nikak’ da počne. E, onda bi se nagledati i načitali svega i svačega, jer ak’ tam’ ne bu išlo tempom koji si budu zacrtali, svi bumo krivi! Od Premijera, prek’ Predsjednice do načelnika općina iz drugih županija.

Ovih dana je aktualno novo igralište na kojem je svako malo nešto strgano. Iskreno se nadam da nije problem boja igrališta koja kod nekih sigurno izaziva revolt. Onak, možda je trebalo biti crveno ili neka druga neutralna i prihvatljiva boja. Trganje samih koševa šalje poruku da imamo u gradu ili jako puno visokih ljudi ili jako puno onih koji nemaju kaj drugo delati nego se natječu tko bu više skočil i dulje visel na košu. Bilo bi zato dobro organizirati sportsko natjecanje “Zlatni koprivnički majmun” gdje bi mogli pokazati svoje znanje i snagu široj javnosti.

Koprivničko ljeto je za svaku pohvalu, ali možda ne bi bilo loše da se oko čamca kraj fontane nalije malo vode, tak’ da djeca mogu zaozbiljno veslati. Naime, neku večer dečec i curica veslaju na suhom, a starija gospođa, onak’ sa strane na terasi kafića, veli mužu da bi trebalo ići doma jer čuje da grmi. Veli on, ma ne grmi, to ti d’eca stružu s veslima tu kraj fontane! Vjerujem da tih par sto litri vode ne bi bilo problem da se riješimo struganja s veslima.

Ljeto je već u punom jeku. Gradski oci se znoje što će s 21 miljom od prodaje plinskog biznisa jer je to premalo novca za puno problema.

Neki su se već vratili s mora, neki tek idu, neki će putem Jadrana ili na našu šoder-grabu. Sve u svemu, na ovim vrućinama treba biti negdje blizu vode.

Svima želim ugodno i toplo ljeto gdje god bili i neka misle što manje o problemima koji nas sve čekaju na jesen kad pospremimo u ormare svoje kupaće i badiće.

Za te probleme su ionako zaduženi oni koje smo izabrali da budu pametniji od nas. Uz pjesmu “De spasi to”, poruka investitoru da se primi posla jer se za to natjecal i dobil novce. Da se stvarno na kraju ulica ne bi zvala – Bedakov prolaz.

DE SPASI TO !!!

VRAĆAMO PEVECOV KREDITO
KOJI JE VEĆ GODINAMA NA POČEKITO
I ZATO NEMA ZA KNJIGITO
PROŠLI SU IZBORI I VIŠE NIJE BITNO…
DE SPASI TO !!!

IMAMO 21 MILJITO
OD PRODAJE PLINITO
I TO NAM JE BITNO
DA SE NE MORAMO VIŠE ZADUŽITO
KOD BANKITO, KOD BANKITO…
DE SPASI TO !!!

KASNE RADOVI NA ULICITO
INVESTITOR NAS NAVLAČITO
DRŽI DA SMO BEDAKITO
ZA TO ĆE DOBITI PENALITO…
DE SPASI TO !!!

NETKO JE STRGITO KOŠEVE U PARKITO
ALI NITI TO NIJE BITNO
JER IMAMO U PARKITO GOSTIONITO…
DE SPASI TO !!!

TAK JE TO U KOPRIVNICITO
SVI SE ZABAVLJITO
SRETNI KAJ NEMA PRIREZITO….
DE SPASI TO !!!

* Stavovi izrečeni u kolumnama isključivi su stavovi autora i nisu nužno stajališta redakcije.

zatvori