Petak, 26. travnja 2024.

Hrvoje Petrić dobio još jedan mandat u upravnom odboru Europskog društva za povijest okoliša

Koprivnički povjesničar Hrvoje Petrić iznova je izabran za jednoga od pet članova uprave Europskog društva povijesti okoliša (European Society for Environmental History – ESEH) na skupštini održanoj početkom srpnja u Zagrebu u sklopu znanstvene konferencije toga društva.

Petrić je u na istu dužnost izabran i ranije, 2015. godine na konferenciji i skupštini u Versaillesu, gdje se izborio da ovogodišnju konferenciju ugosti Hrvatska. Petrić je jedini hrvatski povjesničar koji je trenutno uključen u uprave europskih strukovnih asocijacija.

— To je veliko priznanje za hrvatsku znanost i za mene osobno koje pokazuje da je hrvatska znanost povijesti okoliša prepoznata i priznata na europskoj razini, a vjerujem da s ovom snagom možemo pomagati drugima da se razvijaju — rekao je Petrić.

Na konferenciji u Zagrebu okupilo se više od 400 povjesničara okoliša iz cijeloga svijeta, a glavna tema skupa bila je priroda na granicama i okoliš susreta. Sudjelovali su i znanstvenici, studenti i gimnazijalci iz Koprivnice, a Petrić je održao predavanje o povijesti okoliša rijeke Drave na primjeru Drnja, Gole i Gotalova.

Ustupio Hrvoje Petrić.

Sljedeća konferencija održat će se 2019. godine u Talinnu u Estoniji, a Koprivničanac Petrić izabran je za člana programskog odbora tog skupa.

Recimo i da Koprivnica sustavno daje doprinos razvoju povijesti okoliša jer se upravo u našem gradu uređuje i tiska znanstveni časopis “Ekonomska i eko-historija”, prvi takav u srednjoj i jugoistočnoj Europi. U pripremi je 13. broj časopisa koji će biti u cijelosti posvećen povijesti rijeke Drave, a u njemu će biti i članci s međunarodnog znanstvenog skupa “Povijest rijeke Drave – poveznice među regijama” koji su u Koprivnici krajem prošle godine organizirali Povijesno društvo Koprivnica i Društvo za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju.

zatvori