Petak, 26. travnja 2024.

IMAMO DOBITNICE Uz Enogastro vodič Podravine i Prigorja počastite se vrhunskom domaćom kapljicom

Nedavno je javnosti predstavljen Enogastro vodič Podravine i Prigorja, zajednički projekt Koprivničko-križevačke županije i županijske Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara.

Ovaj projekt vrijedan 200 tisuća kuna podijeljen je u tri faze: u svojoj prvoj fazi je predvidio izdavanje brošure u dva oblika – Enogastro vodič Podravina i Prigorje te Enogastro vodič Podravina. Nakon što se vodič pojavi u fizičkom obliku, dobit će i popratni, digitalni oblik u obliku web izdanja, a u svojoj trećoj fazi predviđeno je snimanje turističkog filma o enološkoj i gastronomskoj ponudi županije i to u rujnu ove godine.


Primjerak Enogastro vodiča i bocu vrhunskog domaćeg vina osvojile su Vedrana StančirJelena Vrhovec. Čestitamo!


Nakon što je projekt ušao u drugu fazu, odlučio sam porazgovarati s glavnim voditeljem projekta i urednikom vodiča Miroslavom Mirkovićem kojeg sam upitao tko je sve i što je sve predstavljeno u ovom vodiču?

— Županijski enogastro vodič Podravine i Prigorja nastao je na moju inicijativu jer se već više od deset godina profesionalno bavim marketingom vina i hrane, odnosno moja prva ljubav je oduvijek bilo vino pa sam se tako uz novinarsku struku odlučio posvetiti promociji naših vina u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Do sada sam u svojoj karijeri obišao dosta vinskih zemalja (od Francuske, Italije, Slovenije, Makedonije, Austrije, Srbije i Grčke) pa sve do naših podruma gdje sam obišao zasigurno cijelu Hrvatsku u više navrata – opći dojam je da Hrvatska nimalo ne zaostaje za kvalitetom puno brendiranijih vinskih zemalja, no generalno je muči sindrom lošeg marketinga i nekonkurentnost na tržištu jer generalno naša država nije donijela jasnu strategiju za razvoj enogastro turizma u Hrvatskoj.

— Županijski enogastro vodič do sada je najveći turistički projekt te vrste koji ima za cilj promidžbu i brendiranje enogastro ponude Podravine i Prigorja. U vodiču su predstavljeni najvažniji vinari ovoga kraja, autohtona gastronomija koja polako počinje biti prepoznatljiva i ostala turistička ponuda gradova i općina.

Foto: Privatna arhiva.

Može li se Vodič po potrebi i nadopunjavati?

— Vodič je zamišljen kao turistički materijal koji će se svake dvije do četiri godine nadopunjavati. Primjerice, prije četiri godine Koprivnica nije imala jednog Kostanjevca i Šimunica, a danas već koprivnički kraj može se pohvaliti vinarima koji prema ponudi i lokaciji nimalo ne zaostaju za proslavljenim istarskim vinarima.

Koja je glavna svrha ovog vodiča? Kako je on zamišljen u svojoj ideji?

— Glavna svrha vodiča je promidžba i brendiranje enogastro ponude Podravine i Prigorja, odnosno turist kada posjeti naše glavne gradove Križevce, Koprivnicu i Đurđevac imat će opciju posjetiti naše najatraktivnije vinske lokacije, znat će gdje može nešto dobro pojesti i ima li u blizini mogućnost smještaja. Nažalost, naša županija još je vrlo ograničena smještajem, posebice kvalitetnim smještajem tako da sam tu imao dosta zahtjevan zadatak povezati naša tri grada s najboljom ponudom, a uz to gostima ponuditi kvalitetan smještaj. To je nešto na čemu se premalo radi, stoga pozivam gradske turističke zajednice i općine da se aktivnije uključe u osiguravanje turističke infrastrukture.

— Vodič je u svojoj ideji incijalno zamišljen kao svojevrsni priručnik kako par dana kad se zateknete u Podravini i Prigorju uživati u kvalitetnoj kapljici i finoj domaćoj gastronomiji. Uz to, potencijalnom turistu se još nudi okolna zanimljiva kulturna ponuda i obilazak lokalnih znamenitosti. Vodič je osmišljen kao dvostruko izdanje, geografski podijeljeno na prigorsko-podravski dio od Križevaca do Koprivnice i Podravsko izdanje koje obuhvaća područje od Đurđevca do Koprivnice – zapravo radi se o jednom izdanju koje funkcionira kao cjelina. Nakon što je vodič završen u rujnu krećemo s realizacijom turističkog spota i filma gdje će se obuhvatiti najbolja enogastro ponuda Podravine i Prigorja – bit će to jedna lijepa turistička razglednica našega kraja. Taj dio planiramo predstaviti u studenom ove godine.

Kolikim brojem vinara i vinogradara se Podravina i Prigorje mogu pohvaliti i koliko su zapravo velika ulaganja u taj sektor na godišnjoj razini?

— Kad pričamo o broju vinara na našem području, ovaj kraj ima preko 1.000 vinara, no većinom su to još uvijek neregistrirani vinari i hobisti. Trenutno imamo 35 registriranih proizvođača te blizu 3.000 hektara registriranih vinograda tako da se zasigurno ovaj kraj razvija u pozitivnom smjeru, no ulaganja u brendiranje proizvoda i marketing još su premala. Što se tiče nekih ozbiljnijih investicija, Koprivničko-križevačka županija i neke općine pokazale su najviše želje da se ovaj kraj pokrene, tu je i TZ grada Đurđevca koja je među prvima prepoznala vrijednost naših vina, no i to je nedovoljno ukoliko znamo da se bez incijative proizvođača ništa ne može napraviti. Vinski svijet je vrlo privlačan, no ponekad je dosta kompliciran i nije jednostavno biti profesionalac u svijetu vina. Što se tiče konkretnih ulaganja u sektor vinogradarstva postoje pozitivni trendovi, no oni još uvijek nisu na razini potrebnoj da ovaj kraj postane prepoznatljiv van svojih lokalnih granica.

Foto: Privatna arhiva.

Koliki postotak njih ste uspjeli detektirati i pozicionirati u ovaj vodič?

— U vodič sam stavio sve one registrirane proizvođače koji su bili zainteresirani za suradnju i koji se aktivno bave turizmom. Ako pričamo o brojkama, u vodiču imate preko 20-ak najboljih vinara i preko 60 turističkih destinacija koje turisti mogu posjetiti kada dođu u naš kraj.

Na koji način izdavanje ovog vodiča doprinosi razvoju kontinentalnog turizma prvenstveno našeg kraja?

— Kao i svaki dobar vodič, vodič je svojevrsna “turistička biblija” koja je orijentir turistima što posjetiti u našemu kraju, odnosno koje su to destinacije kojima se možemo ponositi i predstaviti u svijetu. Ako govorimo o doprinosu, vodič je prije svega kvalitetan izvor informacija jer bez kvalitetno prezentirane informacije nema turizma.

I za kraj molim te preporuku, što je najbolje što Podravina odnosno Prigorje ima? Tko ima zaista vrhunsku enološku i gastronomsku ponudu po tvom skromnom mišljenju?

— Hm, ovo je vrlo nezahvalno pitanje jer znaš kakvi su Podravci, ako sad nabrojim par najboljih onda mi možda iz nekih podruma prijeti izgon haha. No, naravno da kao i većina ljudi imam svoje privatno mišljenje. Definitivno bih izdvojio Vinariju Šipek, prvu ekološku vinariju u našemu kraju koja se nalazi u Kloštru Podravskom, zatim vinariju Kostanjevec koja je po meni napravila najveći pomak u domeni marketinga i prodaje. Vesna Savić, jedna od rijetkih ženskih vinara na ovom području. Tu su i naravno neki pioniri ovoga kraja poput Grudića, Gudana, Matočeca, Topolovčana i još mnogih. A što se tiče hrane definitivno preporučam Seoski turizam Rakić blizu Križevaca, pravi mali raj za svakog gurmana. Ima ih naravno još puno, posebice na području Đurđevca no kao i svaki vinopija imam svoje favorite.

 

zatvori