Petak, 26. travnja 2024.

ELEMENTARNE NEPOGODE Županija čini što može, ali ‘jedino nam ostaje moliti se Bogu!’

Župan Darko Koren prošlog je tjedna odlučio proglasiti stanje elementarne nepogode u prekodravskoj općini Gola. Razlog je nevrijeme s tučom koje je prije tjedan dana zahvatilo Prekodravlje i prema prvim procjenama uzrokovalo štetu na usjevima oko 300.000 kuna.

Ovo je samo jedna od sličnih situacija kakve su sve učestalije u našem kraju. A da je riječ o ozbiljnom problemu, vidljivo je i s rasprave na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine. Na dnevnom redu bilo je i izvješće o elementarnim nepogodama koje su lani pogodile Koprivničko-križevačku županiju.

Ivan Sabolić. Snimio Marko Posavec.

— U Izvješću je navedeno da je prošle godine elementarnim nepogodama nastala šteta od 47.589.508,65 kn. Poljoprivrednicima smo, odnosno vjerojatno država, isplatili samo 887.336,00 kn. Smatram da je to jako premalo i u sektoru agrara to je jedan okidač koji će ga uništiti — riječi su vijećnika iz redova SDP-a, načelnika legradske općine Ivana Sabolića.

Što se može poduzeti da spriječimo elementarne nepogode?

Darko Sobota. Snimio Marko Posavec.

Moram priznati da jedino nam ostaje moliti se Bogu — spremno je odgovorio zamjenik župana Darko Sobota i podsjetio da Koprivničko-križevačka županija nastoji posljedice elementarnih nepogoda ublažiti kroz mjere subvencioniranja, u ovom slučaju osiguranja nasada.

Tako je lani iz županijskog proračuna za 130 podnesenih zahtjeva isplaćeno gotovo 240 tisuća kuna subvencija za osiguranje, podsjetio je dožupan Sobota složivši se s vijećnikom Sabolićem da je nešto više od 800 tisuća kuna kap u moru kad govorimo o ublažavanju šteta nastalih tijekom elementarnih nepogoda.

— Al’ ipak je nekakav novac došao! Ono što mi kao županija možemo, osigurali smo sredstva za osiguranje i to je poziv poljoprivrednim proizvođačima da se jave u što većem broju jer smo tu svotu unazad nekoliko posljednjih godina povećavali svake godine — rekao je Sobota.

Novac je za tu namjenu osiguran i u ovogodišnjem županijskom proračunu, a obično najviše zahtjeva dolazi krajem godine, kad poljoprivrednici u potpunosti isplate svoje obveze prema osiguravajućim društvima.

zatvori