Petak, 26. travnja 2024.

KUPAČI, OPREZ Ovo su stvari na koje morate paziti kako biste sigurno uživali u podravskim vodama

Počela je sezona kupanja. Podravci i Prigorci spas od ljetnih vrućina, kao i svake godine, potražit će u vodama rijeke Drave te jezera Šoderica, Čingi-Lingi i drugih, što sa sobom nosi i brojne opasnosti.

Kako bi rizik od eventualnih tragičnih događaja bio što manji, Policijska uprava koprivničko-križevačka i Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica i ove će godine udružiti snage kako bi povećali razinu sigurnosti među kupačima.

Tako koprivnički Crveni križ već četvrtu godinu za redom provodi projekt “Sigurnost na vodi” u sklopu kojega zajedno s predstavnicima Policijske uprave obilaze kupališta te kupače upozoravaju na oprez i dijele im promotivne materijale sa sigurnosnim savjetima. Tu su i radionice “Kodovi sigurnosti na vodi” za 600-tinjak učenika četvrtih razreda osnovnih škola, kao i tečaj “Junior spasilac” za učenike završnih razreda osnovnih škola i srednjoškolce koji tamo uče tehnike spašavanja na vodi i prve pomoći.

Adela Sočev. Snimio Marko Posavec.

A za ovu godinu pripremili su i novu aktivnost koju je najavila ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev: — Nova aktivnost koju ćemo ove godine provesti zove se “Slučajni spasilac”. To je tečaj koji ćemo provesti za odgajatelje iz Dječjeg vrtića Tratinčica, našeg novog partnera u ovome projektu. Očekujemo da će se uključiti 20-ak odgajatelja. Osim standardnog gradiva sigurnosti na vodi, oni će također imati prilike učiti i kako pružiti prvu pomoć.

Važnost svih ovih projekata nadilazi sama kupališta, naglasila je Sočev: — Ne samo da upozoravamo kupače kako se ponašati u vodi i oko nje već svake godine širimo znanje o pružanju prve pomoći među učenicima i drugim građanima.

Policijska službenica za prevenciju Tatjana Židov. Snimio Marko Posavec.

Neke od opasnosti koje prijete kupačima u podravsko-prigorskim vodama navela je policijska službenica za prevenciju Tatjana Židov: — Rijeke su naročito opasne jer su protočne, imaju česte virove, usjeke i često mijenjaju svoj tok. Jezera pak imaju nagle promjene dubine i temperature – znamo da je u jezeru gore toplije, a dolje hladnije – i to predstavlja velik problem kupačima, isto kao i raslinje gdje dolazi do panike, a onda i utapanja.

U razdoblju od početka 2004. do kraja 2016. godine na području djelovanja Policijske uprave koprivničko-križevačke 15 je osoba izgubilo život u rijekama, jezerima i bazenima. — Najčešći uzrok utapanja u ovim slučajevima bilo je precjenjivanje vlastitih mogućnosti zbog alkoholiziranosti i precjenjivanje plivačkih sposobnosti, odnosno radilo se o osobama koje su neplivači. Tu su i razne kronične bolesti koje često mogu dovesti do utapanja.

Pozitivno je, istaknula je Židov, što u posljednje tri godine nijedna osoba u Podravini i Prigorju nije izgubila život u vodi, a Policijska uprava i gradski Crveni križ i dalje će ulagati velike napore da tako i ostane.

Savjeti kupačima
  • ne plivajte na udaljenosti većoj od 100 metara od obale,
  • koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba,
  • ne skačite u vodu s mjesta koja nisu uređena za skakanje ili gdje je skakanje zabranjeno,
  • ne ulazite u vodu pod utjecajem alkohola ili droga,
  • ne plivajte neposredno nakon obroka,
  • ne izlažite se predugo jakom suncu i ne ulazite u hladnu vodu vrući,
  • izbjegavajte plivati sami,
  • djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe,
  • neplivači ili osobe koje slabije plivaju – obavezno koristite pomagala za plivanje, uz nadzor dobrih plivača,
  • ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć na 112 ili 192!
zatvori