Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Renesansni festival bit će još bogatiji, a rušit će i jedan Guinnessov rekord! Donosimo sve novosti

Renesansni festival, turistička megamanifestacija koja je uvrštena u Top manifestacije Hrvatske, a dobila je i laskavu titulu Superbranda, ove će godine biti održana trinaesti puta.

Mjesto održavanja dobro je znano: koprivnički festung ili bedemi, ostaci srednjovjekovne zemljane utvrde na kojima je Renato Labazan osmislio vjerno dočaravanje toga doba ljudske povijesti. Manifestacija će ove godine biti održana posljednjeg kolovoškog vikenda, od 24. do 27.8., a glavna tema bit će kopriva i eliksiri, najavio je Labazan:

— Kopriva konačno dobiva okvire koje smo u Turističkoj zajednici pokrenuli prije 13 i pol godina, od jedne male skromne priče pa sve do proizvoda koje su počeli njegovati i obrtnici Koprivnice i Hrvatske. Upravo su oni na našu inicijativu počeli proizvoditi neke ekskluzivne proizvode. To me ponukalo da odredim koprivu kao glavnu ovogodišnju temu, tim više što smo kreirali i te neke ekskluzivne proizvode. Kad su pak u pitanju eliksiri, upravo oni povezuju koprivu, po kojoj je naš grad i dobio ime, sa srednjim vijekom, kriju u sebi mistiku i tajnovitost, golicaju maštu…. Vjerujem da će za svakoga biti nešto novo. Uz uvođenja novina, zadržali smo sve ono što je dosad bilo dobro.

Snimio Marko Posavec.

Proizvodi na bazi koprive kreirani upravo za Renesansni festival našli su tijekom godina svoje mjesto u svakodnevnom životu, od raznoraznih jela, sokova, rakija, kozmetike… Ove godine listi proizvoda dodaju se eliksir, ali i parfem kreiran upravo za ovu manifestaciju. Uz svakodnevnu primjenu, svi ti proizvodi postali su s vremenom i reprezentativni suvenir Koprivnice. U ponedjeljak će javnosti biti predstavljen još jedan, kaže Labazan, u svijetu jedinstven proizvod od koprive.

Također, ovogodišnji Renesansni festival 26. kolovoza pokušat će oboriti Guinnessov rekord u broju ljudi koji će u jednom danu isprobati parfem: očekuju da će parfemom od koprive toga dana tijelo namirisati čak dvije tisuće ljudi.

Renesansni festival, sa svojim sudionicima i ponudom proizvoda i zabave, postao je najznačajnijom gospodarskom manifestacijom tijekom koje se u Koprivnici i okolici potroši 7 do 8 milijuna kuna više od redovnih dana.

Potencijal koprivničke manifestacije prepoznaju i sponzori. Što se očekuje od njih, rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić: — Hvala sponzorima, starima i novima, koji omogućavaju da povećamo ponudu i stvaramo nove proizvode i usluge. Veselimo im se i stoga jer nam omogućavaju da cijena ulaznica za posjetitelje ostane ista!

No, autor projekta Renato Labazan, baš se i ne slaže s gradonačelnikom Koprivnice:

Nisam siguran da neće biti povećanja cijene ulaznica. No, siguran sam da će možda biti nekih dana tijekom kojih će cijena ulaznica biti zanemariva, tako će svi naši građani moći praktički besplatno posjetiti festival. A ne treba zanemariti ni činjenicu da djeca ne plaćaju ulaznicu.

Renato Labazan i Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

Tijekom današnjeg predstavljanja ovogodišnjeg Renesansnog festivala, objavljeno je da je lani koprivničku manifestaciju posjetilo gotovo 50.000 ljudi. To je definitivno previše za raspoloživi prostor, rekao je Labazan: — To je iznimno velika briga za mene kao glavnog organizatora jer moramo voditi računa o sigurnosti posjetitelja. Hoćemo li posjećenost regulirati povećanjem cijene ulaznica, makar i za dio manifestacije, osobito subotom i nedjeljom popodne… vidjet ćemo.

Organizatori razmišljaju i o produljenju trajanja manifestacije, no to još ove godine nije moguće.

Koliko košta organizacija Renesansnog festivala

Organizacija lanjske manifestacije koštala je 750.000 kuna, ovogodišnja će doseći milijun, doznaje Drava.info od Renata Labazana koji je posebno ponosan jer je riječ o samoodrživoj manifestaciji. Dakle, potreban novac osiguravaju sponzori s jedne strane te europski fondovi s druge. Labazan ističe da manifestacija ne troši javni novac ovdašnjih građana. Osim toga, tijekom Renesansnog festivala u Koprivnici i okolici dolazi do porasta prometa od 7 do 8 milijuna kuna, čime, prema Labazanovu mišljenju, Renesansni festival zaslužuje i naziv najznačajnije gospodarske manifestacije.

zatvori