Petak, 26. travnja 2024.

PODRAVSKI MOTIVI Najznačajnija koprivnička manifestacija, ali naivaca sve manje

Počele su zadnje pripreme za ovogodišnje, 23. po redu Podravske motive. Riječ je o, kako kažu u Turističkom uredu Grada Koprivnice, najvećem sajmu naivne umjetnosti na otvorenom.

A premda status najveće koprivničke turističke manifestacije nosi Renesansni festival, predsjednik Turističkog vijeća, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić ne dvoji koja je manifestacija najznačajnija:

– Naša najznačajnija turistička manifestacija su upravo Podravski motivi. Grad Koprivnica je izrastao na temeljima naive, na temeljima nekad snažnih tradicijskih obrta i zanata. Na tome su rasli naše gospodarstvo i institucije pa i naše manifestacije. Definitivno je da će Grad i dalje snažno poticati, ne samo Podravske motive, već naše tradicijske obrte i zanate, sve ono što ima veze s naivnom umjetnošću, i da ćemo tu tražiti dodatnu nišu za daljnje brendiranje Koprivnice i Podravine i svega onoga što nosi usađeno duboko u sebi.

Snimila Sandra Levak – Miklošić.

Ključeve grada ove će godine preuzeti Nikola Večenaj, no odaziv naivnih umjetnika bit će nešto manji, rekao je direktor Turističke zajednice Renato Labazan:

– Što se tiče slikara, bit će ih nešto manje nego prošle godine. Vrijeme očito čini svoje. Imamo jako puno starih slikara, a ne znam koliko je cijela priča zaživjela i koliko se razvija kod mladih. Što se tiče muzeja i galerija, nije direktno ništa vezano, osim Hlebina, gdje su izložbe već prije otvorena.

Snimila Sandra Levak – Miklošić.

Glavna tema ovogodišnjih Podravskih motiva bit će med i pčelarstvo, najavio je predsjednik Pčelarske udruge Lipa Zdenko Lončarić:

– Na Podravskim motivima imat ćete priliku vidjeti muzejske primjerke pčelarske opreme. Bit će tu i radionice poput žičanja okvira i izrade satnih osnova. Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta održat će predavanje na temu kako prepoznati vrste meda.

U Podravskim motivima sudjelovat će i Podravkina udruga volontera Puls. Udruga trenutno provodi akciju “Od srca za osmijeh 2” za provedbu projekta Terapijskim jahanjem za osmijeh djece. Petra Čolig pozvala je da se posjetitelji Podravskih motiva pridruže ovoj akciji:

– Pozivamo posjetitelje Podravskih motiva da, osim što će uživati u raznolikosti programa manifestacije, da podrže i našu akciju. Moći će u petak na Trgu pored sata kupiti lampione. Nakon službenog otvaranja svi zajedno ćemo upaliti te lampione i dodatno humanitarno otvoriti Podravske motive.

Snimila Sandra Levak – Miklošić.

Recimo i da će udruge žena ove godine spravljati kolače od meda te da će djeca birati ime pčelici maskoti koja se družila s njima na medenom doručku. Motivi počinju u petak i završavaju u nedjelju.

Cijeli program ovogodišnjih Podravskih motiva pročitajte ovdje.

zatvori