Petak, 26. travnja 2024.

LOMOVI U HNS-u: Hoće li podravsko-prigorski HNS dobiti stranačkog povjerenika?

Osim Melite Samoborec, kao jedne od najprepoznatljivijih lica Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, koja je obnašala funkciju županijske predsjednice, te članice nacionalnog Središnjeg i Nadzornog odbora te Regionalnog saveza, iz stranke je u našem kraju otišlo još ljudi.

Ni koprivnička organizacija nije ostala imuna na te procese, potvrdila je Dravi.info predsjednica Andreja Horvat–Friščić:

– Koprivnički HNS jučer je održao sjednicu Predsjedništva. Moram reći da je najveći dio najaktivnijih članova stranke već izašao ili to rade u ovom trenutku, ili im treba još dan, dva da ta odluka sazre. Morate znati da to nisu lake odluke. Radi se o ljudima koji su dali 10, 15, 20 i više godina svog života stranci i različiti su emotivni intenziteti kojima moji kolege to proživljavaju.

Kad sam ja ulazila u HNS, doživljavala sam stranku kao liberalnu stranku centra. Takve bi stranke mogle koalirati i s lijevima i desnima. Osobno se ne protivim koaliciji HNS-a s HDZ-om u nekoj perspektivi, ali ne tako kao što je to sada izvedeno. Mandati koji su osvojeni na zajedničkim listama lijeve koalicije preneseni su u miraz desnoj koaliciji, odnosno HDZ-u bez konzultacije s članstvom, mimo potpisanog koalicijskog sporazuma. To nije način na koji politika treba funkcionirati! Tim više što političari i politika u posljednje vrijeme u očima naših sugrađana vrlo nisko kotiraju. Povjerenje u politiku i političare vrlo je malo, smatra se da su svi isti. Stoga je čin na koji su se odlučili viđeniji članovi stranke, pa i u našoj županiji, moralan potez i pokazatelj da ipak nisu svi isti.

I sama Andreja Horvat Friščić odlučila je, nakon 16 godina aktivnog rada, napustiti HNS. Inače, cijelu situaciju oko HNS-a i njegova okretanja HDZ-u proživljava vrlo emotivno. Odlučila je završiti formalnosti koje ima kao predsjednica koprivničke organizacije i završiti taj dio svog života.

Kao glasnogovornica županijskog HNS-a Andreja Horvat Friščić nije nam mogla reći točne informacije o broju članova koji su izašli iz stranke. Navodno su stranku napustile neke cijele organizacije. No, s obzirom na situaciju, čini se da podatke u ovom trenutku nema tko ažurirati. Čini se pak da se je najizvjesnije da će podravsko-prigorski HNS dobiti stranačkog povjerenika:

– Ako nitko od potpredsjednika nakon odlaska županijske predsjednice Melite Samoborec nije spreman preuzeti funkciju vršitelja dužnosti do redovne izvještajne skupštine, a to je najkasnije šest mjeseci nakon održavanja lokalnih izbora, središnjica stranke, dakle nacionalno Predsjedništvo, imenovat će povjerenika. On ima rok od šest mjeseci da konsolidira organizaciju i pripremi je za sljedeće izazove.

zatvori