Petak, 26. travnja 2024.

BURAN POČETAK: HSU i HNS Korenu omogućili većinu, vijećnici iz redova HSS-a, SDP-a i laburista napustili vijećnicu

Klub Hrvatske stranke umirovljenika, Hrvatske narodne stranke i nezavisnog Matije Zamljačanca omogućio je formiranje većine u Skupštini Koprivničko-križevačke županije.

S HDZ-ovih 12 i Mrežinih šest vijećnika tako je stvorena većina od 22 vijećnika, no izabrani predsjednik skupštine, HSU-ov Željko Pintar kaže da njihov klub nije napustio Lijevu koaliciju na čijoj su listi izabrani u županijsku skupštinu:

– Mi nismo raskinuli koaliciju. Međutim, zbog određenih okolnosti, a sve u interesu naših umirovljenika te starijih i nemoćnih osoba i u dogovoru s legalno izabranom izvršnom vlasti, znači sa županom i njegovim zamjenicima, nismo bili za rušenje, iako je bilo razno-raznih namjera. Nismo ni za nove lokalne izbore. Oni bi koštali oko 1,2 milijuna kuna. Radije smo za to da se taj novac raspodijeli umirovljeničkoj populaciji koja danas jedva preživljava i živi na rubu egzistencije. To su bili naši uvjeti. Nikakvih drugih uvjeta mi nismo postavljali.

HSU je, među ostalim tražio sufinanciranje staračkih domova, te efikasnu zdravstvenu politiku i zaštitu starijih i nemoćnih osoba putem gerontoloških centara i pomoći u kući, a k tome je dobio i funkciju predsjednika Skupštine.

Snimio Marko Posavec.

No, izbor kolege s liste nisu poduprli vijećnici iz redova HSS-a, SDP-a i laburista, koji su nakon Pintarovog izbora napustili vijećnicu. Na taj su se potez odlučili jer ne mogu podnijeti političku trgovinu u režiji župana te partnerskih mu stranaka, pojasnio je predsjednik kluba SDP-a i Hrvatskih laburista Željko Vugrinec:

– Gospoda koja su danas digla ruku za predsjednika skupštine Željka Pintara podržala su većinu HDZ-a i Mreže i omogućili im da u naredne četiri godine šire svoju političku korupciju i jeftinu trgovinu u našoj županiji. Mi to ne možemo prihvatiti zbog birača koji su nama dali povjerenje da zastupamo promjene. A koalicijskim sporazum svi smo se obvezali da nećemo napustiti našu stranu, da ćemo zastupati program za koji smo dobili najviše glasova od svih lista u našoj županiji.

Predsjednik HSS-ovog kluba Zdravko Ivančan rekao je da im je neprihvatljivo politikantstvo koje županiju neće daleko dovesti.

– To će biti nestabilna većina. Vjerujem da će uskoro doći do značajnijih promjena koje ćemo moći vjerujem finalizirati već jesenas kod odlučivanja o proračunu.

A iako nisu napustili vijećnicu, osmero članova skupštine okupljenih oko Željka Lackovića bilo je suzdržano tijekom Pintarovog izbora:

– Mi smo s naših osmero vijećnika bili cijelo vrijeme u skupštini jer smatramo da je to naša odgovornost i dužnost. Izbor gospodina Pintara nismo podržali jer ne podržavamo nagrađivanje za političku trgovinu. Svjesni smo činjenice da se danas trguje mandatima, da se prelazi iz stranke u stranku. To je uobičajeni dio današnjeg političkog folklora u Hrvatskoj, no kad se to nagrađuje mjestom ovako bitnim i prestižnim za županiju, tada smatramo da to nije korektno i zato ga nismo podržali.

Snimio Marko Posavec.

Župan Darko Koren zadovoljan je, usprkos tome što je dio oporbenih vijećnika napustio sjednicu, današnjim konstituiranjem županijske skupštine. Ipak je pozvao na zajedništvo i djelovanje:

– Naravno da nisam naivan i politički idealist, to sam odavno prestao biti, da mislim da će uvijek tako biti, no pozivam sve faktore političkog života u ovoj županiji, sve vas koji ste voljom građana, birača u ovoj županiji dobili tu privilegiju da govorite, radite djelujete na korist ove županije da doista tu prigodu iskoristite i da nam pomognete. Nitko nije savršen, nitko nije sveznajući, vjerujem da tu zaista ima prostora.

Danas je ispred skupštinske većine za zamjenicu predsjednika izabrana HDZ-ova Verica Rupčić, dok će potpredsjednik iz redova oporbe biti naknadno izabran.

zatvori