Petak, 26. travnja 2024.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sutra svečano otvara nove tvornice Belupa

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković 16. svibnja svečano će otvoriti novu tvornicu Belupa, jednu od najvećih greenfield investicija u Republici Hrvatskoj, u čiju je gradnju i opremanje uloženo 530 milijuna kuna.

Uz najsuvremeniju tehnologiju i organizaciju procesa prema najnovijim standardima dobre proizvođačke prakse, ova tvornica predstavlja jednu od najmodernijih farmaceutskih postrojenja u regiji, koje će, uz 1386 postojećih, zaposliti dvije stotine novih zaposlenika.

Novootvorene će proizvodne linije povećati proizvodni kapacitet od 150 posto u odnosu na postojeći te će osigurati proizvodnju 100 milijuna pakiranja lijekova godišnje. Belupo je investiciju financirao dijelom vlastitim sredstvima, a dijelom iz kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Nova investicija pruža Belupu mogućnost ulaganja u nove tehnologije koje će rezultirati proizvodnjom generičkih lijekova s dodanom vrijednošću kao što su lakše doziranje i uzimanje lijeka te njegovo brže i efikasnije djelovanje. Također, uz pomoć novih tehnologija Belupo će proizvoditi lijekove nove generacije kao što su pjene, sprejevi, flasteri s otpuštanjem doziranog lijeka te lijekovi u formi žvakaćih guma.

Nova tvornica ima dva proizvodna pogona. U prvom pogonu proizvodit će se kruti oblici lijekova – tablete i kapsule pakirane u blister kartice ili bočice. U drugom pogonu proizvodit će se lijekovi u polukrutim i tekućim oblicima – kreme, masti, otopine, sirupi, suspenzije, losioni i supozitoriji. Ova dva proizvodna pogona u potpunosti pokrivaju portfelj Belupovih lijekova i dodaju mogućnost proizvodnje novih oblika i formi.

Površina građevina koje čine novo mjesto proizvodnje je oko 25.000 četvornih metara. Najveći dio odnosi se na proizvodne pogone čija površina čini preko 20.000 četvornih metara, od čega skoro polovicu čine “čiste sobe”. Skladište sirovina i pakovnog materijala ima površinu od oko 3.000 četvornih metara, energetski centar oko tisuću, dok posebna skladišta za opasne supstance i zapaljive tekućine zauzimaju oko 400 četvornih metara površine.

Projekt je trajao pune četiri godine. U prosincu prošle godine završen je jedan od najznačajnijih “milestonea”, odnosno ključnih točaka projekta -dobivanje uporabne dozvole za tvornicu. Potkraj svibnja počinje proizvodnja proizvoda u statusu kozmetike s posebnom namjenom, od lipnja do rujna planirano je validiranje procesa i opreme, dok u rujnu od Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode očekujemo dobivanje licence za proizvodnju i početak proizvodnje lijekova.

Ova je investicija mobilizirala brojne hrvatske kompanije. Gotovo 90 posto građevinsko instalaterskih radova povjereno je hrvatskim izvođačima, a čak 70 posto ukupne vrijednosti investicije prihodovale su hrvatske kompanije.

Belupo ima dugu povijest greenfield investicija. Prije 45 godina izgrađena je prva Belupova tvornica lijekova u Ludbregu, a deset godina potom u pogon je krenula prva od nekoliko Belupovih tvornica lijekova u Koprivnici. Početkom novog milenija koprivnička proizvodna postrojenja proširena su novom tvornicom krutih oblika lijekova, zatim tvornicom krema i masti te laboratorijskim kompleksom. 2013. godine izgrađeni su novi skladišni prostori koji su bili preteča novoj tvornici. Spomenimo i Belupova greenfield ulaganja u postrojenja Farmavite, proizvođača lijekova iz Bosne i Hercegovine u kojoj Belupo ima većinski vlasnički udio.

Sve ove velike investicije dokaz su specifičnosti farmaceutskog biznisa. Ono zahtijeva konstantna ulaganja u tehnologiju i proizvodne mogućnosti. No one su i dokaz snage poslovanja Belupa, koji je od male tvornice u Ludbregu postao jedan od najznačajnijih regionalnih brandova u farmaceutici.

Najmodernija farmaceutska tehnologija na 25.000 četvornih metara

• Na novim će se linijama proizvoditi kreme, masti, otopine, sirupi, suspenzije, losioni i supozitoriji. Linije će osigurati rast proizvodnje od 150 posto
• Potkraj svibnja počinje proizvodnja proizvoda u statusu kozmetike s posebnom namjenom, od lipnja do kraja rujna planirano je validiranje procesa i opreme, dok se potom, ujesen, od Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode očekuje dobivanje licence za proizvodnju i početak proizvodnje lijekova
• Investicija je mobilizirala brojne hrvatske kompanije. Gotovo 90 posto građevinsko instalaterskih radova povjereno je hrvatskim izvođačima, a čak 70 posto ukupne vrijednosti investicije prihodovale su hrvatske kompanije

U prvom kvartalu 2017. prihodi od prodaje iznosili su 189,6 milijuna kuna, što predstavlja rast od četiri posto u odnosu na usporedno razdoblje prethodne godine. Na navedeni rast prodaje najviše su utjecali vlastiti brandovi koji su ostvarili rast prihoda od 4,3 posto. 

Kompanija je već godinama orijentirana na izvoz na 16 farmaceutskih tržišta, odakle dolazi više od 54 posto prihoda od prodaje.

Belupo u programu lijekova na recept i lijekova bez recepta iz 157 djelatnih tvari proizvodi 293 doza i 436 različitih veličina pakiranja.

Prema anatomsko-terapijsko-kemijskoj klasifikaciji, Belupovi su lijekovi zastupljeni u 10 skupina, a najveće tržišne udjele imamo u skupinama lijekova s učinkom na srce i krvne žile, lijekova s učinkom na kožu, lijekova s učinkom na središnji živčani sustav te bogatog bezreceptnog portfelja.

zatvori