Petak, 26. travnja 2024.

Krešimir Papac, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika: KC struja je bacanje pijeska u oči građanima i velika prijevara!

Iako se o KC struji govori kao o lokalnom brendu gotovo ravnom Vegeti, to ni približno nije tako. Poručio je to s pressice održane u stranačkom sjedištu kandidat HDZ-a i Mreže za novog gradonačelnika Koprivnice Krešimir Papac.

Upozorio je na to da opskrbljivač KC struje nije ni jedna tvrtka sa sjedištem u Koprivnici već RWE čiji opći uvjeti ponude građanima, kako u njihovu letku piše sitnim slovima, vrijede još od 7. prosinca prošle godine i to u cijeloj Hrvatskoj, a ne samo u Koprivnici i našoj županiji, kao što se ističe u javnosti:

— Želim upozoriti na pokušaj zavaravanja građana Koprivnice u kojemu aktivno sudjeluje i zamjenik gradonačelnika Mišel Jakšić — kazao je Papac.

Prema javno dostupnim podacima, RWE i s njim povezane tvrtke izrazile su gubitak veći od 68 milijuna kuna, nisu u Hrvatskoj platile ni kune poreza, pa Papac izražava bojazan da će gubitašima učiniti i koprivničke tvrtke s kojima su poslovno povezani. Osim toga, u sudskom registru još nije izmijenjena vlasnička struktura u Koprivnica plinu i Koprivnica opskrbi, tvrtkama čiji je većinski udio RWE kupio od Komunalca. Na kupoprodajnom ugovoru nedostaje potpis još jednog člana Uprave RWE-a iz Zagreba. Sve to Papac je iznio iz javno dostupnih podataka jer su ugovori, kako mu je rečeno, poslovna tajna. Stoga su iz HDZ-a pokrenuli postupak kod povjerenika za informiranje u Zagrebu te se nadaju da će tako doći do traženih informacija, osobito onih o zaštiti prava zaposlenika.

Foto: Mirko Hanžeković.

Papac posebno upozorava na ulogu zamjenika koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića u cijelom poslu oko prodaje plinskog biznisa i strateškog partnerstva Komunalca i RWE-a: — Postavljam pitanje kako i po kojoj osnovi je dozvolio da RWE energija ima u Komunalcu svoj štand na kojemu se mogu obaviti plaćanja te KC struje, a sjedište tvrtke je u Zagrebu i bez ikakvog udjela Grada u tome. Želim reći da na taj način on reklamira KC struju, dakle proizvod krupnog kapitala u kojemu Grad nema nikavog udjela… Smatram da na taj način on čini, pa usudio bih se reći i kazneno djelo pogodovanja i zlouporabe svojih položaja.

Na upit što kani učiniti s obzirom na to da je iznio ozbiljne osnovane sumnje, Papac je odgovorio: — Upozorio sam javnost na to, iznio sam to javno pred vama. Ona je čujna svima i određenim organima i tijelima pa neka ispitaju da li ja iskazujem osnovanu sumnju na to. Njegovim istupima, koji su zabilježeni u mnogim medijima, javno to govori u svojoj kampanji i smatram da je tu prekoračio granice svojih ovlasti. Ako nije, onda je svoja istupanja dužan pojasniti i obrazložiti.

Papac je izrazio bojazan i da Komunalac ima mizerno značenje na hrvatskom tržištu da bi bio strateški partner RWE-u, a budućnost koprivničkih tvrtki je vrlo izvjesna:

— Iskustva i praksa iz Europe pokazuju, a ja to odgovorno tvrdim, da će te naše tvrtke uskoro postati obične podružnice s jednim ili dva zaposlenika. Sve ćemo rješavati telefonskim putem na automatske telefone prema Zagrebu kao što se i sada sve mora rješavati u Zagrebu, osim što se mogu potpisivati ugovori na štandu u Komunalcu. Tako da odgovorno tvrdim da se zapravo naš zamjenik gradonačelnika pretvorio u glavnog inkasatora RWE-a u Hrvatskoj, ništa drugo.

Papac je zaključio da je plinski biznis prodan ne zbog liberalizacije tržišta, kako je obrazložio Zrinski trg, već isključivo da bi se prikupio novac za otplatu, prema njegovoj ocjeni, najvećeg promašaja gradske politike – kupnju Pevecovog centra i financiranja “projekata i projektića” koji pomažu Jakšićevoj predizbornoj kampanji. Naime, od ove godine na naplatu stižu tromjesečni anuiteti od 90.000 eura za kredit od 3,6 milijuna eura koji je podigao Komunalac. Smatra da novac od prodaje plinske mreže treba vratiti građanima koji su je godinama i gradili, a izrekao je i ideju da bi Pevec mogao biti pretvoren u novu Obrtničku školu. — To je zgrada čvrstih zidova i velike površine. Ako je to jedina mogućnost, zašto ne tamo urediti potrebnu školu? — rekao je Papac.

Foto: Mirko Hanžeković.

Na upit zašto želi preuzeti vođenje grada u kojemu je, prema isticanju oporbe, situacija loša, osobito na području gradskih financija, Papac je odgovorio: — Pa ja živim u ovome gradu. Zar bi svi trebali zabiti glavu u pijesak i pustiti da Grad ode u stečaj?

I Ivica Suvalj, nezavisni kandidat za dogradonačelnika s Mrežine liste, motive za svoju kandidaturu i javno djelovanje nalazi upravo u tome. Nezadovoljan je što aktualna gradska vlast poteže poteze daleko od očiju javnosti, bez, kako je rekao, potrebe da ih se pojasni gradskim vijećnicima, a o građanima da se i ne govori:

— Grad se trenutno vodi netransparentno. Građane se ne doživljava važnima. To želim promijeniti. Mora se znati zašto se nešto radi, a gradska vlast nije izdvojena kasta i elita. Vlast treba biti sluga građanima i uvijek im dostupna.

Suvalj i dalje ističe da se gradska vlast ne odnosi jednako prema građanima iz prigradskih naselja. Populističkim potezom smatra i postavljanje čitača smoga u Ulici hrvatske državnosti koja se uređuje u prvu gradsku pametnu ulicu.

Prodaja plinskog biznisa i sve oko KC struje bacanje je pijeska građanima u oči i velika prijevara, zaključio je Krešimir Papac.

Foto: Mirko Hanžeković.
Foto: Mirko Hanžeković.
zatvori