Petak, 26. travnja 2024.

NA RAČUN SJEO 51 MILIJUN KUNA Što će Komunalac učiniti s novcem od prodaje plinskog biznisa?

Nakon prodaje plinskog biznisa, Gradskom komunalnom poduzeću Komunalac na račun je sjeo 51 milijun kuna. Što će učiniti s tim novcem?

Kako nam je rekla predsjednica Uprave Maja Hleb, Komunalcu ostaje 30 milijuna kuna, a prema odluci Gradskog vijeća, s 21 milijunom smanjit će se temeljni kapital Komunalca.

— To smanjenje kapitala ide isplatom u gotovom novcu i nakon što Trgovački sud u Varaždinu donese rješenje, Komunalac će na žiro-račun Grada Koprivnice isplatiti 21 milijun kuna. Za toliko će se, potom, u registru smanjiti temeljni kapital i neće više iznositi 209, već 188 milijuna.

Preostalih trideset Komunalac će, najavljuje Hleb, uložiti u investicije. Bit će to prvenstveno izgradnja sortirnice otpada, ako ju neće graditi Ministarstvo za zaštitu okoliša.

— U slučaju da Ministarstvo do 11. mjeseca ne raspiše natječaj, sortirnicu ćemo graditi s tim novcem. Za nju će nam trebati oko deset milijuna kuna; minimalno deset, jer ne mogu sad govoriti o točnom iznosu. U tijeku je izrada pripremne dokumentacije i feasibility studije pa ćemo vidjeti koji kapacitet će biti zadan i koliko će projektanti po projektnim vrijednostima izračunati vrijednost cijele investicije.

Maja Hleb. Snimio Marko Posavec.

Nešto će se uložiti i u komunalne djelatnosti pa Komunalac, između ostalog, planira kupiti dva vozila za prikupljanje otpada. Kako je u planu uvođenje sustava četiri kante, kupit će se plave i žute kante koje će koprivnička domaćinstva dobiti besplatno. Kupit će se i koševi za smeće koji će biti postavljeni po ulicama, otpadomjeri za zgrade, kamioni za odvoz odvojeno prikupljenog otpada te komposteri koji će se također potom besplatno dijeliti. A jedan manji dio novca ostavit će se i za iduću godinu, kaže Hleb.

Kako je prijedlog Uprave Komunalca i da se izgrade vanjski bazeni na Cerinama, pitali smo njezinu predsjednicu hoće li novac od prodaje KC plina biti utrošen i u to.

— Objavili smo anketu koja je još u tijeku i trajat će sve do 10. lipnja. Ako ćemo imati pozitivan odjek građana, mi ćemo dio tih novaca, a radi se o oko tri milijuna kuna, uložiti i u to.

U tom slučaju, u vanjskim bazenima trebali bismo zaplivati već sljedećeg ljeta.

zatvori