Petak, 26. travnja 2024.

IZBORNI JE DAN Danas biramo našu lokalnu vlast

Jutros u 7 sati otvoreno je 255 biračkih mjesta diljem Koprivničko-križevačke županije, među kojima i 38 u gradu Koprivnici i njegovim prigradskim naseljima. 94.404 Podravaca i Prigoraca s pravom glasa danas ima prigodu učiniti nešto što za što im se prilika ne pruža svaki dan – izabrati svojega župana, gradonačelnike gradova Koprivnica, Križevci i Đurđevac, načelnike općina te članove Županijske skupštine i gradskih i općinskih vijeća.

Građani za početak trebaju doći na svoje biračko mjesto. Ona su u Koprivnici na istim lokacijama kao i na posljednjim izborima, a tako je otprilike i u drugim mjestima. Da bi pristupili glasovanju, članovima biračkog odbora moraju pokazati neku od svojih identifikacijskih isprava. Oni će im potom dati četiri glasačka listića, na svakom trebaju zaokružiti samo jednu listu i samo jednog kandidata sa zamjenicima i listiće potom staviti u kutije, svaki listić u svoju kutiju.

I da ne bi bilo zabune, zabranjeno je fotografirati listić na kojemu se vidi što ste ili točnije, koga ste zaokružili. Taj je potez kažnjiv!

Izražavanje građanske volje omogućeno je i onima koji zbog objektivnih razloga ne mogu na birališta, poput bolesnika. Takvi građani trebaju obavijestiti birački odbor, po mogućnosti što prije, kako bi se organizirali i kako bi netko od članova biračkog odbora mogao doći do takvih građana i omogućiti im glasovanje.

A iako su popisi birača zaključeni, uvijek postoji mogućnost da se na biračkom mjestu utvrdi da netko nije upisan. Takve će građane uputiti u nadležni ured državne uprave gdje će dobiti potvrdu s kojom će moći konzumirati svoje pravo glasa.

Birališta se zatvaraju u 19 sati kad nastupa važan posao za članove biračkih odbora – brojanje rezultata. Osim što dva puta provjeravaju dobivene glasove, posebno moraju voditi računa o tome da se slažu i podaci o broju birača koji su pristupili glasovanju i broju biračkih listića.

Izborni rezultati za županiju, kako doznajemo iz Županijskog izbornog povjerenstva, trebali bi biti poznati oko ponoći. Drava.info će vas redovno izvještavati o novostima i objaviti rezultate izbora čim nam budu dostupni.

zatvori