Petak, 26. travnja 2024.

HELENA U STOCKHOLMU Kako se našu kustosicu dojmila švedska prijestolnica

Uskršnje blagdane kustosica Muzeja grada Koprivnice Helena Kušenić sa članovima svoje obitelji provela je na putovanju u Stockholm te se sa sjevera Europe vratila prepuna dojmova o uređenom gradu i brojnim modernim muzejima i galerijama. Kako joj je bilo, pročitajte u nastavku.

Piše Helena Kušenić.

U Stockholm sam otputovala u privatnom aranžmanu, sa sestrom i šogorom jer šogorova sestra živi tamo već nekoliko godina. Putovali smo autom, po tri dana u jednom smjeru kroz Sloveniju, Austriju, Njemačku, Dansku i Sloveniju. Doživljaji su gužve u Njemačkoj (čak i po povratku, nakon Uskrsa), i to mnogostruko veće od naših tzv. gužvi tijekom sezone. Njima je to normalno i svakodnevno, a nama glavna vijest dana.

Iako je naporno, put autom se isplati jer se vide prekrasni krajolici, mostovi, posebno je dojmljiv Oresundski most – tunel-most (koji prolazi ispod mora pa se diže iznad) i spaja Dansku i Švedsku. Moram priznati da nam nije bilo svejedno kada smo shvatili da se moramo spustiti u podmorje, ali zapravo – da ne znate da ste pod morem – ne biste se strašili jer tunel izgleda kao i svaki nadzemni (ako ne i bolje :D ) uglavnom, kratak je pa se brzo prođe!

Najviše smo posjetili muzeje jer mi je to struka pa me to i najviše zanimalo. S obzirom na to da sam bila ograničena vremenom, tj. danima obišla sam samo one najpoznatije (prema preporuci kolega i prijatelja) – Millesgården – kompleks s umjetničkim parkom, kućom umjetnika, galerijom za povremene izložbe; Moderna museet – Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Muzej arhitekture, Fotografiska museet – muzej fotografija. Svaki od njih ima svoje ljepote i posebnosti – Millesgården ima prekrasan park s pogledom na Baltičko more, Moderna museet trenutno predstavlja najveću retrospektivu Marine Abramović, performerice svjetskog glasa, a Fotografiska prati svijet fotografije od 19. stoljeća do danas. Treba napomenuti kako je većina sadržaja pristupačna osobama s invaliditetom, svugdje postoje kolica za iznajmljivanje što uvelike olakšava razgledavanje jer je riječ o megalomanskim muzejima u kojima odjednom možete vidjeti 4-5 izložbi. Osim toga, svi djelatnici su izuzetno ljubazni, uslužni, nasmijani i pristupačni, od muzejskog osoblja do vozača autobusa.

Život je drugačiji :) Prilično skup za naš standard, ali uređen – javni prijevoz ne kasni :D, izrazito je multikulturalan – zanimljivo mjesto za život u svakom slučaju. S odličnom ponudom muzeja! Bila sam sa šogorovom sestrom – s obzirom na to da je nju posao doveo u Švedsku, snalazi se jako dobro i zadovoljna je životom tamo. I ono što je meni bilo zanimljivo, nije neobično da se radi od kuće – naravno, ako posao tako može funkcionirati. Takva vrsta fleksibilnosti mi se svidjela. Ali za to mora postojati i velika doza odgovornosti.

I još mala sitnica, ako vremenska prognoza predviđa snijeg – ne budite šašavi (kao ja), nego stvarno ponesite kapu, šal i rukavice. :) Općenito, vrijeme je dosta čudnjikavo, doslovce 10 minuta snijega, 15 minuta sunca i tako u krug u jednom danu. Ali, sve u svemu, lijep grad za život – organiziran, posložen. Ja se vraćam sigurno! :)

Detaljniji putopis s posebnim osvrtom na stockholmske muzeje možete pročitati na stranicama Muzeja grada Koprivnice.

zatvori