Petak, 26. travnja 2024.

SERGEJ MILIVOJEVIĆ Novi instruktor regije Sjever: Fokus će biti na mladima, a želja nam je kamp

Koprivničanac Sergej Milivojević od 1. srpnja preuzima ulogu Regionalnog instruktora regije Sjever Hrvatskog nogometnog saveza. Funkcija je to koju će preuzeti od Varaždinca Stanislava Vugrinca koji se na toj poziciji nalazio dugi niz godina.

Što ova funkcija znači i od kakvog će biti značaja za nogomet u našem gradu, za našeg prvoligaša Slaven Belupo, trećeligaša Koprivnicu, međužupanijskog ligaša Tehničar, ali i sve županijske ligaše objasnio nam je Milivojević, viši sportski trener nogometa koji je diplomirao na Višoj trenerskoj školi na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu 2008. godine.

Što je točno zadatak regionalnog instruktora?

— Moj posao obuhvaća pet županija: Koprivničko-križevačku, Varaždinsku, Međimursku, Virovitičko-podravsku i Bjelovarsko-bilogorsku. Moj će zadatak biti koordinirati između svih županijskih saveza, modernizirati sustav, organizirati kampove za mlađe uzraste, organizirati selekcije u svim županijama koje će odmjeriti snage s ostalim selekcijama u Hrvatskoj, licencirati trenere koji vode klubove u Trećoj i Četvrtoj ligi i njihova edukacija te organizacija seminara.

Kako ste odabrani za tu poziciju? 

— Hrvatski nogometni savez jednoglasno je prihvatio prijedlog Nogometnog saveza Koprivničko-križevačke županije da ja postanem instruktorom. Moram istaknuti da mi je velika čast što su baš mene izabrali i zahvalio bih svima, pogotovo Robertu Markulinu, što su mi omogućili da preuzmem ovu funkciju. Naravno, bit će mi to i velika obaveza jer nasljeđujem gospodina Vugrinca koji je zadnje desetljeće napravio veliki posao i nadam se da ću nastaviti tamo gdje je on stao.

Koji vam je cilj, što želite postići kao instruktor regije Sjever?

— Osim što želim nastaviti sa svim odličnim što je izgradio Vugrinec, htio bih uvesti i neke svoje ideje te modernizirati neke stvari jer današnje vrijeme to zahtijeva. Regija je velika, različiti su mentaliteti, imamo problem nataliteta, imamo i neke financijske probleme tako da je moj cilj ući u koštac sa svim time i učiniti sve da svima bude bolje. Moja intimna želja je da naša regija dobije barem još jednog stabilnog drugoligaša i barem još jednog stabilnog trećeligaša.

Sigurno je da sve zanima što će biti sada s koprivničkim nogometom i nogometom u našoj županiji?

— Već su počele kružiti priče da će sada Koprivnica ‘drmati regijom’, a to je pomalo neozbiljno. Želim radom za cijelu regiju dovesti do toga da i naša županija i Koprivnica imaju veliku korist od toga. Naravno, s obzirom na to da toliko godina imamo stabilnog prvoligaša i trećeligaša i s obzirom na geografski položaj u regiji, Koprivnica mora biti nosioc kvalitete, ali bez posebnih privilegija.

— Što se konkretno tiče našeg nogometnog saveza, cilj mi je uvesti novi sustav takmičenja mlađih kategorija od U-6 do U-15. Taj projekt je već uvelike krenuo u suradnji sa županijskim instruktorom Vedranom Medenjakom i vjerujem da će biti pun pogodak. Druga velika želja je nogometni kamp na Cerinama koji za svoju izgradnju već ima financijsku potporu HNS-a, a na gradskim i županijskim strukturama je određena obveza da se konačno pokrene projekt kampa koji bi osim potrebnih terena nudio i smještaj te prehranu za mlade sportaše odnosno nogometaše. Na taj način u potpunosti bi oživjeli bazeni Cerine, a izbjeglo bi se treniranje talentirane djece iz cijele regije na lošim travnjacima Gradskog stadiona te izbjegle neugodne situacije na terenima prepunima ograda i dotrajale infrastrukture.

Sergej Milivojević. Snimio Marko Posavec.

Spominjete novi sustav natjecanja kod mlađih dobnih kategorija, možete li ga konkretnije opisati?

— To je sustav koji ćemo gurati u našoj županiji, a onda pomalo i u cijeloj regiji. Projekt je zamišljen tako da se u našoj županiji osnuje deset centara kojima bi se osigralo sve potrebno za kvalitetan rad s mladima. Svaki centar imao bi po šest starosnih kategorija. U našoj županiji to bi bili Koprivnica, Đurđevac, Križevci, Starigrad, općine Drnje, Peteranec, Đelekovec, Legrad i Hlebine, zatim općine Virje, Molve, Koprivnički Bregi, Novigrad Podravski i Gola, općine Kloštar Podravski, Ferdinandovac, Kalinovac i Podravske Sesvete, Općina Sveti Ivan Žabno, općine Koprivnički Ivanec i Rasinja te općine Sveti Petar Orehovec, Gornja Rijeka i Kalnik. Cilj je ovim projektom probuditi zapostavljeni rad s mlađim dobnim kategorijama, ali i smanjiti financijske obaveze županijskih klubova koji bi se spojili u jedan centar. Veliku podršku imamo od HNS-a i predsjednika županijskog Nogometnog saveza Roberta Markulina.

Znači, velik je posao pred vama.

— U ovaj posao nisam ušao da se uhljebim i da imam neku svoju korist jer sam mogao ostati tu gdje jesam i imati mirnoću. Naprotiv, mislim da mogu puno dati za nogomet u cijeloj regiji. Imam veliku volju, imam ideje, imam ambiciju i siguran sam da ću dati sve od sebe da provedem svoje zamisli u djelo. Naravno, nedostajat će mi svakodnevni treninzi u Školi nogometa, ali sada je ovo moj put. Puno je posla ispred mene, ali s pravom komunikacijom i velikom voljom sve se može. Kada znam da je jedan Ivan Gudelj, moj nogometni idol, instruktor splitske Regije ili Petar Krpan, proslavljeni reprezentativac, instruktor u Osijeku, velika je obaveza ispred mene, ali to je samo još jedan dodatan motiv.


Sigurni smo da je, kao što je i sam rekao, veliki posao ispred našeg Sergeja, ali s obzirom na entuzijazam kojeg je pokazao na samom intervjuu možemo samo zamisliti s kojom će voljom obavljati svoj novi posao. Ideje su tu, želja je tu, bacimo se na posao da u našoj županiji, a onda i u regiji nogomet dođe na visoku razinu.

zatvori