Petak, 26. travnja 2024.

Matija Hlebar osmislio je sjajan priručnik za razvrstavanje otpada koji će mališani dobiti besplatno

‘Dječji priručnik za održivi razvoj: prepoznavanje i razvrstavanje otpada’ novi je edukativni materijal iz kojeg će učiti koprivnički mališani na zanimljiv i poseban način.

Udruga za održivi razvoj, odnosno Matija Hlebar, Sonja Hlebar, Bojana Kežman, Zvjezdana Babić, Andreja Hobolić i Dubravka Blažotić, autori su koji ovim priručnikom žele djecu poučiti svim tajnama recikliranja otpada, rekao nam je stručnjak za održivi razvoj, inovator i društveni poduzetnik Matija Hlebar.

— Svjesni smo koliko je važno raditi s djecom od njihove najranije dobi i nastaviti ih sustavno odgajati i obrazovati za održivi razvoj. Zato smo ovaj dječji priručnik namijenili djeci predškolske i školske dobi do 4. razreda osnovne škole.

Pjesmama, bojanjem, igrama povezivanja, eliminiranja, zaokruživanja i drugima, djeca će na zanimljiv i zabavan način naučiti ponovno koristiti otpad i odvojeno ga sakupljati za recikliranje.

— Djecu prvo upoznamo s vrstama otpada, a potom ih kroz igru učimo kako da oni prepoznavaju i razvrstavaju te sve vrste otpada. Djeca potom te svoje navike koje ih mi učimo usvajati od najranije dobi u njihovim vrtićima i školama prenose i u svoj svakodnevni život i u svoja kućanstva. Oni onda postaju pravi učitelji, mentori, odgojitelji starijima koji imaju drugačije navike glede odnosa prema otpadu s kojim se svakodnevno susreću — govori Hlebar.

Matija Hlebar. Izvor: OŠ Đuro Ester.

Cilj je da ovi priručnici budu potpuni besplatni za svu djecu, a ideja je da se u suradnji s dječjim vrtićima u gradu Koprivnici sav stari papir uloži za financiranje ovih priručnika. Unatoč tome, projekt traži suradnike iz poslovnog i javnog sektora koji će pomoći realizirati ovu ozbiljnu namjeru i predanost odgoju i obrazovanju djece za održivi razvoj.

— Održivi razvoj je naš zajednički cilj i upravo zato nismo željeli raditi nikakve razlike. Želimo ujediniti snage i još jednom pokazati da suradnjom civilnog sektora s poslovnim i javnim sektorom možemo ostvariti jedan sinergijski efekt odgoja i obrazovanja djece za održivi razvoj.

Snimio Marko Posavec.

Priručnike će tako za početak dobiti mališani u koprivničkim dječjim vrtićima, a autorima je cilj s vremenom se proširiti i izvan granica našeg grada, ali i države.

— Želja nam je da ovaj priručnik dobije svako dijete predškolske dobi u našoj lokalnoj zajednici, odnosno u gradu Koprivnici. Želimo odgajati generacije mladih odgovornih ljudi kojima će ovakve navike glede otpada biti potpuno svakodnevne i uobičajene. Ovo rješenje ima utemeljenje u svim lokalnim zajednicama u Hrvatskoj, a i u drugim zemljama.

Očekuje se da će koprivnički mališani dobiti prve primjerke priručnika oko Dana planeta Zemlje, koji se obilježava 22. travnja.

Izvor: UZOR Hrvatske (Facebook).
zatvori