Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Počele su radionice za mlade programere

Koprivnički poduzetnik je u subotu organizirao prvu micro:bit radonicu koju je vodio mladi
developer i edukator Matija Kolarić.

Na početku je predstavio tehničke karakteristike BBC micro:bit uređaja te objasnio kako ovo maleno džepno računalo može služiti kao mikroupravljač za automatizaciju kuća, u industriji ili u automobilu.

Kroz raznovrsne zadatke djeci je olakšano razumijevanje informatike i novih tehnologija, a neke od mogućnosti micro:bita koje su isprobali prevlačenjem blokova u Microsoft PXT su: micro:bit ispisuje prvo slovo mojeg imena, ako je prisnuta tipka A prikaži prvo slovo mojeg imena, a ako je pritisnuta tipka B prikaži drugo slovo mojeg imena.

Samostalno su izradili smješka, kreirali kompas tako da micro:bit pokaže na koju stranu svijeta smo okrenuti, programirali igricu kamen, škare, papir tako da se protresanjem micro:bita na ekranu s led diodama pojavi jedan od predmeta.

Postoje i edukativne aplikacije za iOS i Android pametne telefone koje omogućuju slanje programskog koda na micro:bit uz pomoć Bluetooth veze, a najavljeno je da se planira proširiti baza novim zadacima.

— Drago nam je da djeca uz pomoć micro:bita na pristupačan način bez ozbira na razliku u godinama i predznanju imaju priliku kroz zabavu učiti programirati i tako stjecati vještine i znanja koja su im potrebna — poručili su iz Koprivničkog poduzetnika.

Sljedeća micro:bit radionica je planirana za subotu, 22. travnja.

zatvori