Petak, 26. travnja 2024.

TJEDNA PROGNOZA Ponovno nam stižu kiša i vjetar!

Izvor:Crometeo

Piše Kristijan Božarov za Crometeo.

Protekli tjedan donio je osjetno zahlađenje, a kasni proljetni mraz načinio je velike štete na poljoprivrednim kulturama. U novom tjednu postupno će zatopliti, ali će porast temperature zraka biti povezan uz južinu, potom i kišu. Promjenu vremena donosi nam ciklona koja će nam stići sa zapada. Stabilnije, uz buru, i ponovno malo hladnije bit će u dane vikenda.

U ponedjeljak djelomično sunčano i većinom suho. Zapuhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar uz najvišu temperaturu između 14 i 19 Celzijevih stupnjeva.

U utorak očekujemo daljnje zatopljenje uz južinu. Izmjenjivat će se sunce i oblaci, a samo ponegdje može pasti koja kap kiše. Najviše oblaka uz moguću kišu očekuje se u Gorskom kotaru. Puhat će južina, umjeren i jak jugozapadni vjetar, što bi moglo zasmetati kroničnim bolesnicima i meteoropatima. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 10, a najviša dnevna bi se u utorak mogla popeti do 20 Celzijevih stupnjeva.

I u srijedu vjetrovito i toplo uz umjeren i jak jugozapadni vjetar. Bit ć djelomično sunčano, u Gorskom kotaru i Lici uz povećanu naoblaku možda bude malo kiše. Krajem dana ponegdje je malo kiše moguće i drugdje. Jutarnja temperatura od 8 do 13, a najviša dnevna između 18 i 23 Celzijeva stupnja.

Četvrtak nam donosi pogoršanje vremena. Čini se da nam dolazi hladna fronta s oblacima, kišom i padom temperature. Zapuhat će umjeren i jak vjetar sjevernih smjerova pa je moguće da temperatura zraka tijekom dana uopće neće rasti nego da će jutro biti toplije od popodneva. Sve ovisi o tome kad će zapuhati sjeverac, da li već ujutro ili tek poslijepodne. Dakle, oblačnije i hladnije uz povremenu kišu.

Nepovoljne vremenske prilike bi se mogle zadržati i u petak. Dosta oblaka uz moguću kišu i pljuskove, a i dalje će biti dosta sjevernog vjetra. Zato bi i tijekom petka temperatura mogla ostati između 5 i 10 Celzijevih stupnjeva. U višem gorju može biti susnježice i snijega.

U subotu bi trebalo biti djelomično sunčano i većinom suho. Jutro će opet biti malo hladnije, ali vjerojatno neće biti mraza ili možda sasvim malo pri tlu pa ipak budimo oprezni, osobito u gorskim kotlinama. Najviša dnevna temperatura bi mogla narasti samo do 14 ili 15 Celzijevih stupnjeva. Biometeorološka situacija će biti povoljnija pa će se tegobe kod meteoropata smiriti uz dobro raspoloženje i primjerenu radnu koncentraciju.

Za nedjelju se vidi ljepše vrijeme uz malo višu temperaturu, a prve naznake su dobre i za Praznik rada.

zatvori