Petak, 26. travnja 2024.

Željko Oršoš: Romi teško dolaze do zdravstvenih iskaznica, a liječnici su odbijali našu djecu

Koprivnica je jučer bila domaćin treće međunarodne konferencije čiji je cilj integracija Roma u lokalne zajednice.

Radi se o projektu DEPART i programu “Europa za građane” u sklopu kojeg se provode radionice i događaji iz različitih aspekata kao što su stambeno pitanje, obrazovanje, socijalna pitanja i zapošljavanje.

Tako se jučer u Koprivnici raspravljalo, između ostaloga, o problemu s cijepljenjem u romskoj zajednici, radu romskih udruga na smanjenju nejednakosti u zdravstvenom sustavu te pomoći u području zdravstvene zaštite u romskim zajednicama.

Da im je ovakav vid edukacije od velike pomoći potvrdio nam je sudionik konferencije, predstavnik romske nacionalne manjine u gradu Koprivnici Željko Oršoš. Integracija Roma u našu lokalnu zajednicu ne ide baš glatko, kaže:

— Gledajte, jako teško smo mi Romi došli do zdravstvenih iskaznica. Došli smo do njih pomoću javnih radova i zapošljavanja na javnim radovima. Bilo je i situacija kad su Romi bili odbijeni od strane doktora, najviše djeca. Na primjer, jedan gospodin je dobio popis doktora koji su slobodni, međutim svaki doktor, od tih deset koliko ih je bilo na popisu, ga je odbio. Ne bih htio govoriti o imenima, nema smisla. Imali smo sastanak o tom pitanju i nadamo se da je taj problem riješen.

Romi koji žive u Peterancu ne mogu se požaliti, rekao nam je njihov predstavnik Branko Balog:

— Moji Romi su ipak koliko-toliko situirani jer žive normalno po kućama s ostalim građanima, a ne u naseljima. Kupili su si kuće i sad je to malo drugačije. Što se tiče problema, njih svugdje ima, ali ih mi kao romska zajednica polako rješavamo.

Sudjelovanjem u ovom projektu Grad Koprivnica nastavlja dugogodišnja nastojanja u pomoći kod integracije Roma u lokalnu zajednicu. Rekla je to novinarima voditeljica Odsjeka za europske poslove i održivi razvoj u Gradu Maja Balaško:

— Grad Koprivnica već dugi niz godina provodi projekte koji se tiču socijalne integracije Roma. Bilo je tu različitih tema, a fokus kod svih tih projekata nam je edukacija. Na pojedincima je dalje da se sami izbore i da stečena znanja nastave razvijati i primjenjivati.

Na konferenciji su sudjelovale romske udruge s područja grada, a osim njih, na konferenciji, čija je tema bila zdravstvena zaštita, sudjelovali su i učenici koprivničke medicinske škole koji će također stečena znanja jednog dana primijeniti u praksi.

zatvori