Petak, 26. travnja 2024.
Home Aktualno Goran Šafarek i Hrvoje Ivančić svjedočili užasima u Siriji, pogledajte što su snimile njihove kamere

Goran Šafarek i Hrvoje Ivančić svjedočili užasima u Siriji, pogledajte što su snimile njihove kamere

0
Goran Šafarek i Hrvoje Ivančić svjedočili užasima u Siriji, pogledajte što su snimile njihove kamere
Ovog petka u koprivničkom Kinu Velebit održat će se projekcija filma “Sirija – zemlja na raskrižju”. Riječ je o dokumentarnom filmu kojeg su snimili koprivnički biolog, fotograf, snimatelj, čuvar prirode i ratni reporter Goran Šafarek i poznati putopisac Hrvoje Ivančić.

Glavna tema filma je prikaz života na teritoriju pod kontrolom sirijskog režima. Kroz sugovornike svih društvenih slojeva pokušava se saznati kako je sukob utjecao na život prosječnog Sirijca. O tome u filmu pričaju ministri u vladi, profesori na sveučilištu, poslovni ljudi, ali i prodavači na tržnici.

Autori filma i sami su svjedočili užasima u Siriji o čemu smo pisali još prošle godine. U Damasku se nisu libili otići do prvih linija bojišta udaljenih svega tri kilometra od samog centra grada, a posjetili su i devastirani grad Homs te kršćanska sela na prvoj liniji prema Islamskoj državi.

Kršćanski korijeni Sirije još uvijek su prisutni u svakodnevnom životu, ali i pogođeni ratnim razaranjem, ponajviše islamističkim divljanjem. Šafarek i Ivančić saznali su na koji se način militanti odnose prema kršćanima u drevnom gradu Malouli, mjestu gdje stanovnici još uvijek koriste aramejski, jezik Isusa Krista.

Film traje 46 minuta, a prije početka projekcije, autori će održati uvodnu riječ o samom snimanju filma. Nakon projekcije Ivančić će ukratko prezentirati svoju knjigu, zbirku kratkih priča “Za’atar – priče s Bliskog istoka” koja će se moći kupiti po promotivnoj cijeni.

Projekcija filma će se održati od 20 sati, a ulaz je slobodan.

zatvori