Petak, 26. travnja 2024.

Gimnazijalci na sudu dokazali: Pas Garo nikoga nije uznemiravao

Izvor:FRANzine

Tužiteljica Vjekoslava Tomić umirovljena je udovica koja je prije deset godina kupila kuću u mirnijem dijelu grada. Obitelj tuženika Darinka Počkaja tužiteljičini su susjedi. Pas Garo u vlasništvu je Brune Burića, tuženikova sina. S obzirom na to da je tuženik obrtnik kojem često dolaze klijenti, nužno je da pas bude vezan. Pseća kućica fizički se nalazi bliže tužiteljičinoj kući nego tuženikovoj. Tužiteljica i tuženik nikad nisu bili u dobrim odnosima: tužiteljica je u prošlosti od tuženika tražila da ukloni drvo zbog sjene koja pada na njezin posjed i osporavala mu među, a drugom je susjedu prigovorila što je svoj automobil ostavio na javnoj površini. Glavni je predmet tužbe učestalo lajanje, cviljenje i režanje psa, što se ponavlja i noću. Sudskim je vještačenjem utvrđeno da je buka koju pas proizvodi nešto viša od zakonski dozvoljene buke i iznosi manje od 10 decibela. Tužiteljica je prije podizanja tužbe pokušala razgovarati s tuženikom, a pomoć je zatražila i od društava za zaštitu životinja. Tuženik zbog učestalog dolaska svojih klijenata nije u mogućnosti premjestiti pseću kućicu. Tužiteljica se osjeća ugroženom, osjeća da je prekršeno njezino pravo na mir što je pravo svakog čovjeka prema čl. 19. stavku 2. Zakona o obveznim odnosima…

Scenarij je to simuliranog sudskog procesa u kojemu su na Državnoj smotri simuliranih suđenja na Općinskom sudu u Novom Zagrebu sudjelovali učenici koprivničke Gimnazije “Fran Galović”. Dokazati i opovrgnuti da je pas Garo svojim lajanjem uznemiravao i nanosio štetu tužiteljici Vjekoslavi Tomić bio je zadatak učenika dvadeset srednjih škola iz različitih dijelova Hrvatske.

Na državnoj Smotri sudjelovalo je 13 koprivničkih gimnazijalaca 4. b razreda pod mentorstvom razrednice profesorice Jasne Kraljić-Cmrk. Učenici su svojom temeljitom pripremom i spremnošću, snalažljivošću te specifičnim talentom za glumu uspjeli dojmiti suce, mentore i sve ostale prisutne u sudnici.

— Bila mi je čast drugu godinu zaredom prisustvovati simuliranom suđenju. Ove godine bila sam u ulozi tužiteljice, za razliku od prošle godine kad sam bila optužena. Ovakvo iskustvo pruža priliku za izgradnju samopouzdanja i govornih vještina. Također, upotpunila sam svoje znanje vezano za hrvatsko pravosuđe. Imali smo priliku pitati sve što nas zanima i dobiti odgovor od stručne osobe, suca. Bilo mi je lijepo, ali kako se kaže: sve što je lijepo, kratko traje — rekla je učenica Tea Gašparić koja se našla u ulozi tužiteljice Vjekoslave Tomić.

Državna Smotra učenicima je osigurala ne samo nova prijateljstva i poznanstva nego ih je upoznala i s funkcioniranjem hrvatskog pravosuđa, ali i opskrbila znanjima koja mogu koristiti u svakodnevnom životu. Važnost jedne riječi, važnost pravilnog argumentiranja, važnost razlikovanja svađe od rasprave samo su neke od vrijednosti koje su učenici imali priliku usvojiti na ovakvom susretu.

Autorice: Stela Marjančić i Vanesa Drakšić, 4.b
FRANzine / Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica

zatvori