Petak, 26. travnja 2024.

DESET GODINA PISANICA OD SRCA ‘Naiva je u nama, ona ne može umrijeti’

Prošlo je deset godina od kako su u Turističkoj zajednici Koprivničko-križevačke županije došli na ideju da tradicionalnu podravsku pisanicu stave u format koji može funkcionirati u javnim prostorima.

Podsjetio je na to direktor Turističkog ureda županijske Turističke zajednice Zdravko Mihevc:

— Osnovna nam je intencija bila spojiti tradiciju oslikavanja pisanica s našom naivnom umjetnošću i sve to staviti na veliki format koji može funkcionirati u javnom prostoru. Tako smo našu tradiciju i umjetnost postavili na ulice i trgove, na mjesta dostupna velikom broju ljudi. Sve je to postiglo veliki efekt, i kod građana i kod medija. Naš su projekt dosad pratili najveći svjetski novinski servisi poput Associated Pressa, Reutersa, BBC-a i kineske Xinhue.

A do svega toga nije bilo nimalo lako doći. Prva je pisanica bila izrađena od parketa i nije izdržala izazove vanjskih meteo-prilika. Svoje trajno mjesto našla je u hlebinskoj Galeriji, a bit će izložena ove godine na obljetničkoj izložbi u centru Koprivnice. Potom je izrađena pisanica od metalne mreže na koju je stavljena žbuka. No ta se, sa svojih 280 kilograma, pokazala neprikladnom. Na kraju se došlo do najboljeg rješenja, pisanice od PVC-a, koja je oslikana maštom i kistovima podravskih naivnih slikara obišla svijet:

— U ovih deset godina napravljeno je 75 pisanica koje su bile izložene u 82 grada. Neke od njih su gostovale u više gradova. Naša se pisanica našla u Los Angelesu, odnosno Riversideu, Pittsburghu, New Yorku, Rigi, Parizu, Bruxellesu, Münchenu, Rimu, Milanu, Ferrari, Pragu, Budimpešti… Naših Pisanica od srca ima i u Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, ali i po cijeloj Hrvatskoj.

Snimio Marko Posavec.

Podravske pisanice od srca obišle su cijeli svijet, a jedna je poklonjena i papi Benediktu XVI. Svugdje su im dodijeljene najbolje lokacije, naišle su na izvanredan odaziv što je postiglo i zadani cilj – promociju podravskog naivnog slikarstva, zadovoljno je ustvrdio jedan od prvih koji su počeli oslikavati velike pisanice, Zlatko Štrfiček:

— Ovaj vid izričaja, pogotovo ta pisanica koja je završila u više od 80 gradova te ju je vidjelo više milijuna ljudi, pokazala je da naiva traje i danas. Iako više nema velikana poput Generalića, Rabuzina, Mehkeka, naiva će živjeti još godinama. Ona ne može umrijeti. Ona je u nama. A pomalo već stasa i peta generacija naivnih umjetnika koji će sačuvati ovaj naš umjetnički izričaj.

Na projekt Pisanica od srca posebno je ponosan župan Darko Koren:

— Uvijek nam je cilj zadovoljiti dva bitna elementa ovog našeg projekta. To je promocija podravskog dijela naše Koprivničko-križevačke županije i naravno promocija naivne umjetnosti, kao jednog od najznačajnijih brendova, kako mi to kažemo, posebnosti ovog prostora.

Uz desetu obljetnicu projekta Pisanica od srca izdana je i posebna brošura, a izložba pisanica od srca, što će ove godine biti otvorena u petak u centru Koprivnice, bit će obljetnički posebnija od dosadašnjih. Direktor županijske Turističke zajednice Zdravko Mihevc ustvrdio je da zanimanje za našu veliku pisanicu iz godine u godinu raste. Tako će i ove godine, među ostalim, Pisanica od srca otići u Veliku Pisanicu, ali i u slovensku Lendavu te kao naš poklon u Berlin i češki Olomouc, poznat kao Mali Prag.

zatvori