Petak, 26. travnja 2024.

SJAJNI REZULTATI Koprivnica treća, a županija prva u Hrvatskoj u davalaštvu krvi

Dobrovoljni darivatelji krvi u Koprivničko-križevačkoj županiji, posebno na području Koprivnice i okolnih općina, perjanica su davalaštva krvi u Hrvatskoj. Potvrdili su to službeni statistički podaci Hrvatskog Crvenog križa za prošlu godinu.

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica je s prikupljenih 6.054 doze krvi u 2016. treće društvo u Hrvatskoj sa 10,62 davanja na sto stanovnika. To znači da je svaki deseti stanovnik koprivničke Podravine dobrovoljni darivatelj krvi.

Na području cijele naše županije u protekloj je godini prikupljeno 8.679 doza dragocjene tekućine i, s prosjekom od 7,51 davanja na sto stanovnika, Podravina i Prigorje prvi su u Hrvatskoj.

Izvor: Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica.

Iako je plan bio prikupiti 7.100 doza krvi, u protekloj godini Koprivnica je prikupila 6.054, Križevci 1.429, a Đurđevac 1.196 doza, što je sveukupno 65 doza više nego u godini ranije.

Ukupno, ruku spasa prošle je godine pružilo 7.196 darivatelja i 1.483 darivateljice krvi, od kojih je 389 darivatelja to učinilo prvi puta.

Recimo i kako je na razini cijele Hrvatske u 2016. godini prikupljeno je 197 i pol tisuća doza krvi, gotovo pet tisuća više od planiranog.

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica zahvaljuje svim svojim darivateljima, volonterima, tvrtkama i ustanovama koje sudjeluju u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi, a može se i pohvaliti kako je u prva tri mjeseca ove godine već prikupilo 1.505 doza dragocjene tekućine.

Izvor: Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica.
zatvori