Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Teorija evolucije i drevne klimatske promjene zaokupile pažnju koprivničke publike

Niz znanstvenih susreta iz ciklusa ‘Skeptici u pubu’ nastavljen je u četvrtak predstavljanjem knjige ‘Zašto je evolucija istinita’ i predavanjem pod nazivom ‘Klima u geološkoj prošlosti Zemlje’ održanim u Kulturno-kreativnom centru Pixel.

Glavna tema večeri zapravo je bila teorija evolucije, kamen temeljac suvremene biologije. Neki pseudoznanstveni i vjerski pokreti pokušavaju ju osporiti neracionalnim argumentima, zbog čega je koprivnički astrofizičar Dario Hrupec na samom početku predstavio knjigu “Zašto je evolucija istinita” Jerryja Coynea, poznatog popularizatora znanosti i zastupnika ateizma. U publici je bio prisutan i Ivan Kraljević, jedan od prevoditelja hrvatskog izdanja knjige.

Podij je nakon toga preuzeo geolog Tihomir Marjanac s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je prisutne upoznao sa sažetom poviješću Zemljine klime: kakva je ona bila u prošlosti i kako je utjecala na život i njegovu evoluciju. Geologija je evoluciji, naime, ono što je fizika astronomiji – neophodan kontekst za razumijevanje procesa. Osobito su zanimljivi bili dijelovi izlaganja u kojima je opisao klimatske promjene koje su se događale u našim krajevima: kako su ledenjaci ostavljali kamenje na našim otocima, koliko je nekada Jadransko more bilo veliko odnosno malo, i slično.

“Skeptici u pubu” u Hrvatskoj su prvo pokrenuti u Zagrebu, a jedan od osnivača bio im je upravo Ivan Kraljević. U Koprivnici ih već četvrtu godinu za redom organiziraju Udruga Mamuze i naš astrofizičar Dario Hrupec.

zatvori