Petak, 26. travnja 2024.

IN MEMORIAM Napustio nas je Petar Ivegeš

Danas nas je u 75. godini života napustio koprivnički novinar, enigmat, humanist i stolnotenisač Petar Ivegeš. Ostat će zapamćen kao dugogodišnji ravnatelj Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Podravsko sunce”, u čijem je mandatu i sagrađen novi prostor Centra.

Kako nam je ispričao poznati koprivnički novinar Željko Krušelj, Petar Ivegeš je sudjelovao u nizu aktivnosti u našem gradu:

— Pero Ivegeš je bio jedan od onih ljudi za koje u nekom gradu kažu da je njihov dobri duh. Čovjek koji je prisutan u najrazličitijim vidovima društvenog života u najširem smislu. Čovjek koji je uvijek dao svom gradu više nego što je grad dao njemu. Radi se dakle o čovjeku koji je u svom stručnom, pedagoškom radu zaslužan najviše od svih ostalih zašto mi danas imamo Podravsko sunce.

Stručna strana nije sve što je Ivegeš činio za našu Koprivnicu. Autor je bezbrojnih humoreski u lokalnim tiskovinama te je jedan od najpoznatijih hrvatskih enigmata čije su križaljke objavljivane i na nacionalnoj razini. Uz to je bio i među najpoznatijim međunarodnim sucima stolnog tenisa, a u Stolnoteniskom klubu Podravka je bio aktivan do posljednjih dana.

Prisjetio ga se i koprivnički povjesničar Hrvoje Petrić:

— Gospodina Ivegeša najviše pamtim po njegovom vrlo optimističnom pogledu na život. On je uvijek neke štoseve, čak i povijesne, stručne stvari odmah okrenuo na enigmatiku i humor. Ono što se meni kod njega najviše dojmilo izvan ovog humorističnog i enigmatičkog rada je taj rad gdje je on zapravo postavio temelje Podravskom suncu, dakle rad s djecom s posebnim potrebama. To je i razlog zbog čega je gospodin Ivegeš tamo krajem 60-ih, početkom 70-ih doselio u Koprivnicu.

Posljednji ispraćaj bit će sutra, u utorak, na koprivničkom gradskom groblju s početkom u 14 sati.

zatvori