Petak, 26. travnja 2024.

NAJAVA Pred nama je najjača Noć muzeja do sada – evo što nas sve čeka

Brojnim izložbama i glazbenim programima u ovogodišnjoj Noći muzeja prisjetit ćemo se koprivničkih glazbenih velikana poput Fortunata Pintarića i Tome Šestaka.

Bit će to programom najbogatija Noć muzeja u Koprivnici koja se ove godine obilježava pod temom “Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo”. A da imamo što za predstaviti kada je riječ o utjecaju glazbe i glazbenih velikana na društvo dokazuje čak šest izložbi koje će biti postavljene u Muzeju, franjevačkom samostanu te u koprivničkoj i hlebinskoj Galeriji. Neke od njih bit će popraćene i glazbenim programom, a priprema se i cjelovečernji koncert u sinagogi.

— Desetu godinu za redom sudjelujemo u tom nacionalnom projektu i razvidno je da iz godine u godinu broj posjetitelja raste. Cilj nam je na ovaj način popularizirati muzejsko-galerijsku djelatnost, a to pokušavamo na način da svaku izložbu približimo krajnjem korisniku. Pored toga, ulaz na sva događanja je besplatan, a pošto se mnogi Koprivničanci ne odlučuju tijekom godine za odlazak u Muzej, ovo je prilika kada svi posjećuju muzeje diljem Hrvatske, pa tako i koprivnički — rekao je na konferenciji za medije ravnatelj koprivničkog Muzeja Robert Čimin.

Snimio Marko Posavec.

Naglasak će biti na koncertu u sinagogi na kojem će nastupiti Folklorni ansambl Koprivnica, učenici Umjetničke škole “Fortunat Pintarić”, Tamburaško društvo “Tomo Šestak”, Jazz klub Koprivnica, Letarg i Udruga gitarista klasične gitare “Allegro”.

— Nakon otvorenja izložbi, započinjemo s programom u sinagogi. Svi izvođači su domaći i jako nam je drago da možemo na ovaj način predstaviti našu domaću scenu, ali i da su se u ovako velikom broju pristali volonterski uključiti u Noć muzeja, kao i svake godine — istaknula je muzejska pedagoginja Maša Zamljačanec.

Onima koji se boje hladnoće ravnatelj Čimin poručio je da će prostor sinagoge biti zagrijan. Dodao je i da će sinagoga, kako bi sve izvedbe bile što kvalitetnije prezentirane, biti posebno uređena, osvijetljena i ozvučena te da će biti postavljena pozornica.

Muzejima je posvećena noć u petak, 27. siječnja. Program počinje u 18 sati i trajat će do 1 sat poslije ponoći.

Zanimljivo je istaknuti da će Noć muzeja biti prilika i da se koprivnički Muzej po prvi puta promovira pod novom krilaticom “Moj generator kulture”.

— “Moj” se odnosi na povezanost građana s djelatnošću Muzeja koja upućuje na to da kultura, odnosno kulturni sadržaji muzeja, pripadaju svima nama. Riječ “generator” odnosi se  pak na muzej koji je stvaratelj kulture koja više nije samo kulturna baština. Vidite i sami da se bavimo koncertima, edukativnim djelatnostima i nakladništvom, znači kulturom u najširem smislu — pojasnio je ravnatelj Čimin.

Program Noći muzeja – 27.1.2017.

Program Muzeja grada Koprivnice odvijat će se na pet različitih lokacija.

Muzej grada Koprivnice
18:00 Otvorenje izložbe Tradicijska glazba i folklorna baština koprivničke Podravine
18:15 Otvorenje izložbe Tomo Šestak (1852-1921) – Dirigent zlatnog doba Austro-Ugarske Koprivnice
18:00 – 1:00 Izložbe i stalni postav “Koprivnica javno i privatno”, Zbirka sakralne umjetnosti, Domovinski rat

Galerija Koprivnica
19:00 Otvorenje izložbe Saša Huzjak – fotografije
19:15 Otvorenje izložbe Fedor Malančec – Iz koncertnog života

Franjevački samostan i crkva sv. Antuna Padovanskoga
19:10 Otvorenje izložbe Fortunat Pintarić
19:15 – 19:45 Glazbeni program/Slušaonica Natalija Imbrišak – djela F. Pintarića na crkvenim orguljama

Sinagoga
20:00 – 20:45 Glazbeni program/Slušaonica Folklorni ansambl Koprivnica – prigodni program pjesme i plesa
20:45 – 21:30 Glazbeni program/Slušaonica Iz koncertnog života Osnovne i Srednje umjetničke škole „Fortunat Pintarić“ – izvedbe zbora i solista
21:30 – 22:15 Glazbeni program/Slušaonica Allegro – skladbe klasične gitare
22:15 – 23:00 Glazbeni program/Slušaonica Tamburaško društvo „Tomo Šestak“ Koprivnica – skladbe T. Šestaka
23:00 – 23:45 Glazbeni program/Slušaonica Jazz klub – jam session
23:45 – 01:00 Glazbeni program/Slušaonica Letarg – pop/rock koncert

Galerija naivne umjetnosti, Hlebine
18:00 Otvorenje izložbe “Ples v goricaj”
21:45 – 22:00 Glazbeni program/Slušaonica KUD Hlebine – „Oj Hlebine“ Martina Hegedušića
22:00 – 23:00 Glazbeni program/Slušaonica Ogenj – folk/rock koncert

zatvori