Petak, 26. travnja 2024.

IZBORNA KONVENCIJA SDP-a: Slavko Tucaković s ovim ljudima kreće u borbu za vlast u županiji

Dva tjedna nakon izbora za predsjednika podravsko-prigorskog SDP-a, Slavko Tucaković pozdravio je okupljene na izbornoj konvenciji u koprivničkom Domoljubu.

Zahvalivši svom prethodniku Milivoju Androliću, ali i protukandidatu Mladenu Kešeru, Tucaković je ponovio da mu je moto želja da bude dobro svima. Uvjeren je da je ponovno uspostavljena komunikacija u stranci na svim nivoima i da su svi složni u namjeri da SDP preuzme odgovornost vođenja Koprivničko-križevačke županije:

— Vjerujem da svi zajedno možemo doprinijeti boljitku naše županije za dobrobit svih naših građana, bez fige u džepu i pokvarenih primisli. Ova županija ima građane, ima potencijala u gospodarstvu i osobito u poljoprivredi. Volim reći „Oj goro Bilogoro pitomih bregova, oj Dravo, rijeko Dravo srebrnih valova“. Županija smo iznimnih potencijala, no najveće bogatstvo našega kraja su ljudi. Bit će teško, no svatko mora dati dio sebe. Vjerujem da smo spremni i sposobni preuzeti odgovornost za vođenje naše županije i stvaranje boljitka za sve građane Podravine i Prigorja.

Snimio Marko Posavec.

Tucaković i SDP računaju na nastavak partnerstva s HNS-om, HSLS-om i HSU-om, čiji su predstavnici Matija Posavec, Robert Banek i Željko Pintar, obraćajući se skupu, izrazili isto uvjerenje. No, svi bi rado u novoj koaliciji vidjeli i HSS. Mladen Mađer, predsjednik podravsko-prigorskog HSS-a, skupu se obratio ispred saborskih zastupnika te izrazio uvjerenje da će svi zajedno promijeniti način života u ovoj županiji. A u ime predsjedništva HSS-a govorio je i predsjednik koprivničkog HSS-a Ivan Pal. Zaključivši da je znakovito da su na skupu čak dvojica govornika iz iste stranke, poručio je:

— Neophodno je važan snažan SDP u ovom kraju. Važno je i da druge političke opcije budu snažne jer kvaliteta političkog komuniciranja nije moguća bez snažnih političkih opcija. Tu mislim i na HSS. Ukoliko imamo snažne, ozbiljne igrače, što vi u SDP-u i jeste, onda možemo imati razinu političke komunikacije koja nije ispod pojasa, koje se nećemo sramiti, ljudi će nas slušati i bavit ćemo se važnim temama za ovaj kraj. Tako ćemo opravdati svoje postojanje, građani će nas doživjeti kao ozbiljne predstavnike i rado će izaći na izbore. Bili mi u vlasti ili u oporbi, a vjerujem da ćemo mi biti u vlasti, moći ćemo se iz jake pozicije boriti za naš kraj. I tako ćemo nadjačati populističke ispade s kojima se svakodnevno susrećemo, a koji nisu dobri za naš kraj.

Snimio Marko Posavec.

Mišel Jakšić, SDP-ov zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice, izrazio je uvjerenje da će upravo SDP zajedno s koalicijskim partnerima u svibnju preuzeti upravljanje županijom:

— Pokazalo se da građani u sredinama kojima upravlja SDP kvalitetnije žive od onih u kojima je na vlasti HDZ. Imamo veliku odgovornost da u ovoj županiji konačno sva djeca imaju jednaka prava na školovanje, da imaju besplatne udžbenike, stipendije, da imaju mogućnost pohađati nastavu u jednoj smjeni, ali da svi koji odluče ostati ovdje živjeti imaju jednaka prava na rad.

Snimio Marko Posavec.

Jakšić je podsjetio i na to da ovaj kraj tijekom posljednjih godinu dana nije u milosti vlade HDZ-a i MOST-a, što se vidi po potezima vezanima za Podravku i javno-privatno partnerstvo, a u državnom proračunu nema pozicija za izgradnju nove pedijatrije koprivničke bolnice ni brze ceste. To su, podsjetio je Jakšić, svojim potporama državnom proračunu podržali i zastupnici Branko Hrg, Damir Felak i Željko Lacković.

Izbornoj konvenciji županijskog SDP-a odazvalo se 132 od 142 delegata. Oni su za dopredsjednike, najbliže Tucakovićeve suradnike, izabrali Gorana Matoničkina iz Virja i Mariju Vukobratović iz Križevaca.

Za ta dva mjesta kandidirali su se i Marko Fucak iz Đurđevca, Ivan Knok iz Križevaca, Mladen Kešer iz Kalnika te Koprivničanac Dražen Pros koji je jučer povukao svoju kandidaturu i danas se nije pojavio na izbornoj konvenciji.

Osim toga, delegati su i među 25 kandidata izabrali šestero članova županijskog predsjedništva: Zorana Simića iz Sokolovca, Damira Lackovića iz Đurđevca, Tomislava Kučinu iz Sv. Ivana Žabna, Sandru SinjeriŽeljka Vugrinca iz Koprivnice te Dejana Pernjaka iz Križevaca.

Također, 35-ero članova izabrano je u Županijski odbor. Iz Koprivnice to su Tomislav Golubić, Marko Horvat, Tomislav Jakopanec, Krešimir Krušlin, Ivica Lukač, Aldijana Matić Horvat, Igor Međimorec i Petra Rožmarić.

zatvori