Subota, 11. svibnja 2024.

Prvi smo pametan grad u regiji s ISO certifikatom za kvalitetu života

Koprivnica je postala prvi grad u Hrvatskoj i sedmi u Europi s ISO certifikatom za mjerenje kvalitete života. Dobili smo ga zahvaljujući nizu pametnih rješenja kojima Grad ostvaruje uštede u gradskom proračunu, čuva okoliš i podiže razina kvalitete života.

wccd_platinum_certificationmark-2016ISO 37120 certifikat kojeg smo zaslužili, poznat i kao Smart City certifikat, mjeri različite parametre i pokazuje do koje se mjere određeni grad razvio u smjeru pametnih rješenja.
Njime smo si potvrdili da smo pametan grad, rekla je predsjednica Uprave Komunalca Maja Hleb: — Govorimo često da smo pametan grad i da to želimo biti, a sad nam se ukazala prilika da se po točno određenoj metodologiji usporedimo s 250 svjetskih gradova koji su se također uključili u ovo certificiranje i da neko stručno tijelo ocijeni koje bi kriterije morali zadovoljiti pametni gradovi.

Certifikat dodjeljuje World Council on City Data (WCCD). Od ukupno 100 indikatora iz 17 područja relevantnih za gradove, a koji se mjere i analiziraju u postupku certifikacije, Koprivnica je dokazala ispravno mjerenje 46 osnovnih i 48 pomoćnih indikatora čime je osvojila najviši nivo certifikacije – Platinum.

Rezultati mjerenja mogu uvelike pomoći lokalnim upravama u boljem upravljanju zajednicom i daljnjem razvoju, rekao je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić. — Kad sve zbrojimo summa summarum, bez obzira na veličinu, Koprivnica je danas top grad u Hrvatskoj po pametnim rješenjima. U to ulazi održiva mobilnost, elektromobilnost, javni gradski bicikli, pametne klupe i sve one aplikacije koje imamo u Gradu i u Komunalcu kojima ubrzavamo sam proces poslovanja. Tu naravno moram spomenuti i druge pripreme koje radimo, a koje se tiču pametnih ulica i kontroliranja javne rasvjete. Cilj nam je da na jedan inovativan način ubrzamo poslovanje Grada i Komunalca, naših građana i da im po nižim cijenama isporučavamo cijenu usluge.

Kao zanimljivost, rezultati mjerenja pokazali su da naš grad ima više kilometara biciklističkih staza po broju stanovnika od jednog Amsterdama, više bolničkih kreveta od Toronta ili Dubaija te više žena zaposlenih u gradskoj upravi od primjerice Los Angelesa.

Grad je certifikat platio 3,5 tisuća eura i može ga koristiti godinu dana nakon čega, ako želi, mora ponovno proći proces certifikacije.

zatvori