Petak, 26. travnja 2024.

Prisjetili smo se Bitke pod Sigetom i junačke smrti Nikole Šubića Zrinskog

Velike bitke pod Sigetom prije 450 godina i junačke pogibije Nikole IV. Šubića Zrinskog jučer se prigodnim programom prisjetila i Koprivnica.

U organizaciji Grada Koprivnice i gradskog Povijesnog društva održan je program za koji su proslov „Zrinski za sva vremena“ pripremili akademik Dragutin Feletar i prof. dr. sc. Hrvoje Petrić. U glazbenom dijelu nastupio je Mješoviti pjevački zbor umirovljenika Koprivnice.

Na samom početku prisutnima se obratio zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić koji je pritom istaknuo: — O značaju ovog današnjeg skupa i obljetnice koju obilježavamo u našoj Koprivnici definitivno govori da na jednom kulturnom događanju imamo punu vijećnicu, a to govori i o ljudima koji će vam danas prezentirati, ali i o radu našeg Povijesnog društva i gospođe Ružice Špoljar. Svima skupa veliko vam hvala na velikom trudu koji ste uložili u organizaciju ovog našeg skupa na temu Zrinskih i 450. godina jedne doista velike obljetnice. Drago mi je da ćemo danas moći čuti još ponešto o našoj povijesti iz koje je jako puno toga nastalo. Na nama je da iz toga svega učimo i da kod budućeg razvoja Koprivnice puno puta se ipak malo okrenemo i vidimo kako je to bilo nekad prije nas da bismo znali što točno želimo ostaviti poslije nas.

Koprivnica se na taj način prključila brojnim kulturnim događajima u Hrvatskoj i Mađarskoj kojima se narednih mjeseci obilježava 450. godišnjica Sigetske bitke. Riječ je o jednom od najznačajnijih događaja u povijesti Hrvatske, Mađarske i Europe kojim je završena jednomjesečna opsada tvrđave Siget u Mađarskoj što ju je od sto tisuća osmanskih vojnika pod zapovjedništvom sultana Sulejmana Veličanstvenog branilo 2500 vojnika, uglavnom Hrvata, pod vodstvom Nikole Šubića Zrinskog.

Podsjetimo na kraju da je ova godina u Hrvatskoj i Mađarskoj proglašena Godinom Nikole Šubića Zrinskog.


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori