Petak, 26. travnja 2024.

RENESANSNI FESTIVAL Dolazi Garry Kasparov uz taktove srednjovjekovnog ‘hard rocka’

U tijeku su posljednje pripreme za 11. Renesansni festival koji na koprivničkim bedemima počinje za točno tjedan dana.
Garry Kasparov. Izvor: Owen Williams, The Kasparov Agency (2007.) / Wikimedia Commons.
Garry Kasparov. Izvor: Owen Williams, The Kasparov Agency (2007.) / Wikimedia Commons.

Poznato je da je tema ovogodišnjeg izdanja srednjovjekovna glazba, a uz već najavljenu hard medieval grupu Furunkulus iz Njemačke, na današnjoj konferenciji za medije najavljeno je da će na Renensansni festival doći i šahovski velemajstor Garry Kasparov koji će s posjetiteljima odigrati simultanku na 15 ploča.

Na festivalu će sudjelovati i brojni mladi glazbenici, udruge i glazbene skupine, a dolazak su najavile i viteške skupine iz desetak zemalja tako da će gradskim bedemima šetati oko tisuću kostimiranih sudionika.

— Sve je to skupa jedna lijepa priča, priča koju svi ovi koji daju puno srce i puno truda u organizaciju ovog festivala zaslužuju jer su uspjeli dokazati da se jedna uspješna turistička priča, i sada već veliki brend, može stvoriti u Koprivnici — ponosno je istaknuo zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika i predsjednik Turističke zajednice grada Koprivnice Mišel Jakšić. — To je rezultat njihovog rada i truda, kao i svih onih koji su svojim dolaskom podržavali Renesansni festival. Veseli nas da je Renesansni festival top turistička manifestacija Republike Hrvatske.

Renesansni festival jedna je od najvećih manifestacija tog karaktera u Europi, podsjetio je direktor gradske Turističke zajednice Renato Labazan, pohvalivši se pritom da, uz naslov “top manifestacije”, od ove godine na plakatu festivala ponosno stoji i oznaka Superbrands.

— Izrazito nam je drago da smo prepoznati na nacionalnom nivou po pitanju marketinga, promocije, kvalitete, prepoznatljivosti i svih kvaliteta raznolikosti koje nosi naša manifestacija u odnosu na druge — rekao je Labazan. — Nakon Podravkinih brendova, još je jedan proizvod u Koprivnici dobio tu hvalevrijednu oznaku. Nadam se da će nam to koristiti u daljnjoj promociji manifestacije.

Ono što krasi Renesansni festival, osim veličine i broja posjetitelja, je da iz godine u godine daje pregled širokog spektra života kasnog srednjeg vijeka. Kada posjetitelj dođe na koprivničke bedeme ima mogućnost uživanja u različitim sadržajima na različitim mjestima u bilo koje vrijeme, kaže Labazan. Tako nas i ove godine očekuju stari zanati i obrti, kostimi, zabavne igre i viteški turniri, srednjovjekovna hrana i piće, koprivnički mušketiri i haramije, kralj Ludovik Anžuvinac i njegova dvorska svita, životinje, predstave i, naravno, veliki noćni napad na grad.

Cijena ulaznice ove će godine biti nešto veća tako da će one tijekom sva tri dana koštati pet kuna (za razliku od lanjskih dvije), a djeca koja će moći proći kroz “Crnu rupu”, do visine od 110 centimetara, imat će besplatan ulaz.

Na festivalu niti ove godine neće biti plastike i, kao i nekoliko prijašnjih godina, iznajmljivat će se keramičke krigle po cijeni od 25 kuna.


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori