Petak, 26. travnja 2024.

Galerija naivne umjetnosti u Hlebinama od sada i na Googleu

Ukupno 154 umjetnička djela iz zbirke Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama od jučer su dostupna i na internetu, zahvaljujući projektu Cultural Institute jedne od najvećih svjetskih internetskih tvrtki – Googlea.

U samo nekoliko klikova svi zainteresirani ljubitelji umjetnosti, gdje god se u svijetu nalazili, mogu doći do virtualne izložbe djela Ivana Generalića, Mirka Viriusa, Josipa Ritoše, Mije Kovačića i drugih. Online postav hlebinske naive možete pogledati ovdje. Svakako vrijedi istaknuti kako je, uz zagrebački Muzej za umjetnost i obrt, Muzej grada Koprivnice (čiji je Galerija u Hlebinama sastavni dio) jedina hrvatska muzejska institucija zasad uključena u ovaj projekt.

– Izuzetno smo zadovoljni što je Google izabrao Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama, sastavnicu Muzeja grada Koprivnice, za jednu od kulturnih institucija u Hrvatskoj za svoj projekt Google Cultural Institute – izjavio je ravnatelj koprivničkog Muzeja, Marijan Špoljar. – To je dokaz o zanimljivosti i aktualnosti fenomena kojim se Galerija bavi, o prepoznatom organskom jedinstvu teme, prostora i društvenog konteksta, o dinamičnosti i otvorenosti te institucije te o njezinom potencijalu. Jer, biti uključen u takav projekt kao što je Google Cultural Institute doista znači aktivnu participaciju u globalnom komunikacijskom procesu i u otvorenom kulturnom pokretu, što će donijeti ne samo koristi najrazličitije vrste nego nas, malu i regionalnu provincijsku instituciju, ohrabriti u našem otvaranju prema novim i suvremenim oblicima i formama djelovanja.

Podsjetimo, Galerija naivne umjetnosti u Hlebinama otvorena je za javnost 1968. godine na samom izvorištu fenomena Hlebinske škole. Šest godina kasnije pridružuje joj se Park skulptura, a 1985. otvoren je i dograđeni aneks za donaciju radova Ivana Generalića. Njena zbirka naive broji oko tisuću slika, skulptura, crteža i grafika.

Google Cultural Institute projekt je posvećen pohranjivanju svjetskog kulturnog blaga na mjesto dostupno svim korisnicima interneta te izrađivanju alata koji kulturnom sektoru omogućavaju dijeljenje različitog naslijeđa na internetu. GCI je u partnerstvu s više od tisuću institucija te je virtualni dom više od 200.000 umjetničkh radova uz oko šest milijuna fotografija, videa, rukopisa i drugih dokumenata iz područja umjetnosti, kulture i povijesti.

zatvori