Subota, 27. travnja 2024.

A-HSP tuži Grad Koprivnicu zbog protuzakonitog zadržavanja spomen-ploče Bobanu

Autohtona – Hrvatska stranka prava sutra će aktivirati tužbu protiv Grada Koprivnice, rekao je Radio Dravi predsjednik stranke Dražen Keleminec. Pravaši, naime, smatraju da su gradske službe protuzakonito zadržale spomen-ploču koju su u spomen na ustaškog pukovnika Bobana krajem prosinca postavili na Florijanskom trgu.

Rješenje Gradske uprave o uklanjanju i pohranjivanju spomen-ploče te izračunu troškova pravaši su zaprimili i ne namjeravaju se žaliti, već će Zrinskom trgu uzvratiti tužbom, zaključio je Keleminec koji kaže da Grad protuzakonito želi naplatiti ležarinu za čuvanje ploče od 1.850 kuna po danu.

Keleminec kaže i da je stranka službeno kontaktirala s Gradom, no umjesto da im vrate oduzetu spomen-ploču, sa Zrinskog trga su im poslali rješenje s nalogom za plaćanje kojeg pravaši ne namjeravaju platiti.

Od pročelnice za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Maje Ištvan Krapinec doznali smo što je Grad službeno poduzeo nakon što je po nalogu komunalnog redara s Florijanskog trga uklonjena sporna ploča:

Izdano je rješenje da se ukloni. Nakon toga je izdano rješenje da plate sve troškove, a dolazi i sljedeće rješenje: obavezni prekršajni nalog zato što je ploča postavljena na javnoj površini bez suglasnosti.

Evo i službenog pojašnjenja zašto u Koprivnici ne može biti postavljena spomen-ploča ustaškom pukovniku i generalu Hrvatskih obrambenih snaga Rafaelu Ranku Bobanu:

Postoje opravdani razlozi za postavljanje spomen-ploča zaslužnim građanima, pojedincima ili događajima. Osoba za koju se to traži ne ispunjava niti jedan od tih uvjeta.

S takvim obrazloženjem slažu se i u Udruzi antifašističkih boraca koji su javnost podsjetili da je Boban, među ostalim, zapamćen i po vješanjima civila u Koprivnici za vrijeme Drugog svjetskog rata.

zatvori