Petak, 26. travnja 2024.

Uz prvu godišnjicu Centra Svitanje: Dijete mora biti u središtu pozornosti

Okruglim stolom „Pravo djeteta na odrastanje u obitelji – razvoj usluga u zajednici kao temelj deinstitucionalizacije“ obilježena je danas prva godišnjica djelovanja Centra za pružanje usluga u zajednici Svitanje te 26. obljetnica donošenja Konvencije o pravima djeteta.

Koprivnički, tada Dječji dom Svitanje prvi je u Hrvatskoj proveo deinstitucionalizaciju dječjih domova u kojima država skrbi o djeci bez odgovarajuće roditeljske brige, a danas, nakon godinu dana služi kao pravi primjer ostalim domovima. Da je Svitanje napravilo dobar posao, potvrdila je i zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš.

Čestitam na prvoj godišnjici rada ustanove. Vi ste bili pionir u pogledu deinstucionalizacije i prvog stvaranja u Republici Hrvatskoj nečega što se zove Centar za pružanje usluga u zajednici. Velike napore smo tu uložili svi zajedno.

Sudionici skupa zaključili su koje socijalne usluge treba u budućnosti razvijati, što će Centru u Koprivnici koristiti kao strateška odrednica za daljnji razvoj. Neke od tih zaključaka s Dravom info podijelio je ravnatelj Centra Milivoj Androlić.

Život djeteta u instituciji je štetan za njegov razvoj te je s toga nužna deinstitucionalizacija socijalnih usluga. Sljedeći zaključak je da dijete treba biti u središtu pozornosti, da je potrebno gledati njegov najbolji interes u skladu s Konvencijom o pravima djece i na taj način razvijati usluge u zajednici.

Uz to, Androlić ističe kako je suradnja svih lokalnih dionika presudna za razvoj usluga u zajednici, od centara za socijalnu skrb, škola, zavoda za javno zdravstvo i ostalih.

Ponos zbog rezultata koje je postigla koprivnička ustanova izrazili su i gradonačelnica Vesna Želježnjak te župan Darko Koren.

zatvori