Petak, 26. travnja 2024.

Novo u Knjižnici: Vrećice iznenađenja, znanja i zabave

Tekst: Ana Škvarić i Dolores Vrbanić

U četvrtak 15. listopada 2015., prvoga dana Mjeseca hrvatske knjige, Dječji odjel i Bibliobusna služba Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica predstavili su nove usluge. Dječji je odjel tako pokrenuo uslugu „Vrećica iznenađenja“, a Bibliobusna služba uslugu „Vrećice znanja i zabave“.

„Vrećice iznenađenja“ tematski su razrađene vrećice u kojima se nalazi nekoliko knjiga, odnosno slikovnica i tematskih priručnika, društvena igra, CD i aktivnost vezana uz temu. Dječji odjel posjeduje 15 takvih vrećica koje govore o: bontonu za djecu, svijetu, Hrvatskoj, školi, selu, dječjim pravima, mačku Findusu, dinosaurima, svemiru, utvrdama i vitezovima, dječjim rođendanima, prometu, očuvanju okoliša, zdravoj prehrani i pet osjeta. Aktivnosti koje se nalaze u svakoj od vrećica zamišljene su kao poticaj na kreativno izražavanje, a djeci je omogućeno da radove nastale prema uputama u aktivnostima izlože u prostoru Dječjeg odjela. Ova je usluga namijenjena djeci predškolske i mlađe osnovnoškolske dobi, a vrećice se mogu posuditi na rok od 30 dana. „Vrećica iznenađenja“ još je jedan projekt Dječjeg odjela kojim se najmlađe želi potaknuti na čitanje, razmišljanje o pročitanom i razvijanje kreativnih sposobnosti. Katalog „Vrećica iznenađenja“ dostupan je ovdje:
http://issuu.com/knjiznica.fran.galovic/docs/vrecice_iznenadenja_katalog.

Kutak s Vrećicama iznenađenja. Izvor: Knjižnica i čitaonica "Fran Galović".
Kutak s Vrećicama iznenađenja. Izvor: Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”.

„Vrećice znanja i zabave“ nova je usluga Bibliobusne službe, namijenjena dječjim vrtićima u mjestima koja obilazi. Riječ je o tematskim vrećicama opremljenima raznovrsnom građom za čitanje i igru – vrećice sadrže po nekoliko slikovnica, jednu ili dvije igračke, prijedlog zajedničke aktivnosti za djecu i odgajateljicu/odgajatelja i popis adresa korisnih internetskih stranica s idejama za kreativan rad. Pripremi ove usluge prethodilo je anketno istraživanje provedeno u svim dječjim vrtićima koje obilazi bibliobus, a po obradi rezultata upitnika koje su ispunile djelatnice dječjih vrtića, osmišljene su teme i sadržaji vrećica. U bibliobusu se tako mogu posuditi vrećice s građom i sadržajima o životinjama, zanimanjima, godišnjima dobima, vatrogascima, obitelji, ekologiji, planetu Zemlji, emocijama i izgradnji samopouzdanja te dramskoj umjetnosti za najmlađe. Kao i sva ostala građa, vrtićima se ove vrećice posuđuju na rok od četiri tjedna. Bibliobusna služba na ovaj način nastoji u još većoj mjeri biti podrška odgojnim i obrazovnim ustanovama na području Koprivničko-križevačke županije u poticanju učenja, razvoja kritičkog mišljenja i kreativnosti.

Usluge „Vrećica iznenađenja“ i „Vrećice znanja i zabave“ nastavljaju niz usluga, projekata i programa koprivničkoe knjižnice, s ciljem poticanje čitanja i stvaranja čitalačkih navika od najranije dobi.

Posudite „Vrećicu iznenađenja“ ili „Vrećice znanja i zabave“, zabavite se i naučite nešto novo!

Ana Škvarić
Dipl. knjižničarka – informator u bibliobusu
Voditeljica Bibliobusne službe
Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica

Dolores Vrbanić
Dipl. knjižničarka – informator u Dječjem odjelu
Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica

zatvori