Utorak, 7. svibnja 2024.

KOLUMNA: Bez položenog ispita nema kupovanja sredstava za zaštitu bilja

Poljoprivrednik ste ili možda imate mali voćnjak, vinograd i povrtnjak pa povremeno kupujete sredstva za zaštitu bilja? Od 26. studenog to nećete moći ako niste položili ispit o sigurnom rukovanju s pesticidima i pravilnoj primjeni pesticida.

Stupanjem na snagu Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida i Zakona o održivoj uporabi pesticida, Ministarstvo poljoprivrede bilo je obavezno uspostaviti sustav izobrazbe za profesionalne korisnike pesticida, savjetnike u prodaji pesticida, savjetnike u proizvodnji hrane te distributere. Svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja, a među njima najveći broj čine poljoprivredni proizvođači, moraju imati primjerenu izobrazbu.

Osnovni modul od najmanje 15 školskih sati potrebno je odslušati i položiti ispit najkasnije do 26. studenoga ove godine jer se nakon navedenog roka u poljoapotekama bez odgovarajuće potvrde o položenom ispitu neće moći kupovati sredstva za zaštitu bilja koja su namijenjena profesionalnim korisnicima, već samo sredstva za neprofesionalne korisnike (amatere).

Izobrazbu provode institucije i predavači kojima je Ministarstvo poljoprivrede izdalo rješenje o ovlaštenju, a radi zaštite obveznika izobrazbe od previsokih i neutemeljenih cijena izobrazbe, Ministarstvo poljoprivrede propisalo je i najviše iznose koji se mogu naplatiti za troškove izobrazbe. Cijena za osnovnu izobrazbu iznosi najviše 600,00 kn, za polaganje ispita najviše 50,00 kn te za izdavanje iskaznice najviše 40,00 kn.

Snimio Leon Golub.
Snimio Leon Golub.

Neki ovu novu obavezu smatraju samo dodatnim udarom na džep poljoprivrednih proizvođača, no trebamo biti svjesni da do sada nije postojao sustav izobrazbe korisnika sredstava za zaštitu bilja i većina poljoprivrednika ih je koristila u proizvodnji hrane bez ikakvog predznanja. Naime, vrlo je malo poljoprivrednika sa završenom srednjom poljoprivrednom školom ili agronomskim fakultetom.

Suvremena proizvodnja poljoprivrednih proizvoda teško je zamisliva bez upotrebe sredstava za zaštitu bilja pa je poljoprivrednicima jasno da, sviđalo se to njima ili ne, prije početka naredne sezone moraju položiti tečaj o sigurnom rukovanju s pesticidima i pravilnoj primjeni pesticida. No, što je s hobistima koji imaju mali voćnjak, povrtnjak ili vinograd? Trebaju li i oni pohađati izobrazbu? Zakonodavac kaže da oni bez položenog tečaja mogu kupovati sredstva za neprofesionalne korisnike – amatere, popularno nazvana “amaterskim sredstvima za zaštitu bilja”. Danas su u Hrvatskoj za amatersku primjenu registrirana samo četiri pripravka za zaštitu bilja: jedno sredstvo na bazi sumpora, jedan totalni herbicid, lovka za suzbijanje mediteranske voćne muhe i sredstvo protiv klijanja uskladištenog krumpira. Vjerujem da se hobi vinogradari sad hvataju za glavu jer s dostupnim amaterskim sredstvima ne mogu računati na poštenu berbu u svom vinogradu.

Svi ti mali vinogradari, a njih nije mali broj jer svaki Podravec koji drži do sebe ima gorice, ako i dalje žele primjenjivati sredstva za zaštitu bilja trebaju sjesti u školske klupe. U protivnom, barem tako dugo dok industrija ne nađe interes u registraciji sredstava za zaštitu bilja za amatersku primjenu, neće imati čime štititi svoje voćke i vinovu lozu.

zatvori