Petak, 26. travnja 2024.

Još nema ograde: Nova skupina migranata prešla granicu kod Botova

Pripadnici policije, žurnih službi, volonteri i članovi Gradskog i Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje s velikim su olakšanjem ispratili oko 1.500 migranata koji su nešto prije pola četiri popodne ipak prešli granicu s Mađarskom u Botovu.

Načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, dožupan Ivan Pal, Radio Dravi je rekao:

Moram reći da je ovo uvjetno rečeno najteža grupa s puno bolesnih i ljudi u lošem stanju, koji su iznemogli i koji ne mogu hodati. Stoga smo angažirali puno vozila koja su ih prevezla od vlaka pa do mjesta gdje prelaze granicu.

Veliki je upitnik bio hoće li migranti prijeći granicu, s obzirom na to da su susjedi Mađari počeli podizati žičanu ogradu. Ograda i čelična vrata postavljeni su u Goli, a Mađari su s kolčenjem počeli i uz Botovo, no ograda zasad tamo još nema.

Vjerojatno će to biti vrlo brzo jer je Mađarska jasno prije nekoliko dana najavila da će na cijelom dijelu zelene granice s Hrvatskom postaviti žicu. S tim da ako je koridor otvoren, tada nam je svejedno je li žica s lijeve ili desne strane. Za sad nam je svejedno. Mi smo svjesni da Mađari to svakog časa mogu zatvoriti. To su mogli napraviti odmah na početku, iskreno govoreći. Mi ćemo imati informaciju ako bi Mađari ipak odlučiti zatvoriti ovaj dio granice gdje migranti sada ulaze u Mađarsku. Mi ćemo to znati.

Kroz Botovo je u Mađarsku prešlo oko 20.000 migranata što je oko polovice svih koji su ušli u Hrvatsku. U popodnevnom vlaku ih je bilo oko 1.500, a novi dolazak vlaka najavljen je za večeras oko 23 sata.

zatvori